Bolehkah Kita Berkahwin Dengan Orang Bunian?

Datuk Dr Haron Din,

Soalan: Ustaz, saya ingin bertanya perihal yang berkaitan dengan bunian. Perkara ini timbul dalam keluarga saya sendiri, iaitu mengenai adik perempuan saya yang berperangai agak aneh. Kami sekeluarga amat musykil apabila beliau menolak pinangan orang, sebaliknya mengaku sudah berkahwin dengan makhluk halus atau bunian.

1. Soalan saya, apakah perkahwinan antara manusia dengan jin boleh berlaku?
2. Apakah hukumnya perkahwinan tersebut, sah atau tidak dari sisi Islam?

Halimatussaadiah
Bota, Perak

Jawapan 1

Puan,

Perkahwinan dalam erti kata yang kita fahami hari ini, tidur bersama selepas perkahwinan yang sah, memang berlaku di antara manusia dengan manusia sahaja seperti yang disebut oleh Allah S.W.T dalam Surah ar-Rum, ayat 21 (mahfumnya): “Dan di antara tanda-tanda kebesaran Allah S.W.T, dijadikan bagi kamu (manusia) untuk pasanganmu dari jenis kamu juga (manusia), supaya kamu mendapat ketenangan dengannya dan dianugerahkan kepada kamu kasih sayang dan rahmat dari Allah S.w.T.”

Ayat ini menjelaskan bahawa pasangan hidup manusia dalam rumahtangga yang dirahmati Allah, adalah di antara manusia dengan manusia.

Mengenai dakwaan adik puan yang menyatakan bahawa dia telah berkahwin dengan jin. Pada saya hal ini memang boleh berlaku pada suatu kemungkinan (possibility).

Dalam sejarah sebagai contoh, berlaku kisah Puteri Balqis, Raja Perempuan di negeri Saba’ (Yaman). Ada pendapat yang mengatakan bahawa, salah seorang daripada ibu bapanya adalah jin. Sama ada bapanya jin, ibunya manusia atau sebaliknya.

Hal ini saya dapati ada tercatat dalam Tafsir al-Qurtubi, juzuk yang kesepuluh halaman 289, ketika membuat tafsiran kepada Surah al-Isra’ ayat 64, yang menyebut firman Allah bahawasanya jin akan berusaha keras memperdayakan manusia untuk menderhaka kepada Allah dengan berbagai-bagai cara.

Mereka menggunakan seni suara (nyanyian), tentera-tentera mereka digunakan, sehingga boleh bermusyarakah bersama untuk mendapatkan harta benda dan anak-anak milik bersama manusia hasil perkongsian dengan makhluk-makhluk halus ini. Disebut di antaranya, berlakulah perkahwinan tadi (ibu bapa Puteri Balqis).

Dalam suatu hadis yang diriwayatkan oleh Aishah r.ha, Nabi pernah bersabda yang bermaksud, “Bahawasanya ada kalangan manusia ini yang akan menjadi mugharribeen, maka Aishah bertanya Nabi maksud mugharribuun itu? Maka Nabi bersabda yang bermaksud ialah mereka-mereka yang telah bermusyarakah dalam kehidupan rumahtangga dengan jin.”

Daripada rujukan ini menunjukkan bahawasanya ada kemungkinan manusia itu mengahwini jin sama seperti apa yang didakwakan. Kerana makhluk ini, seperti disebut dalam beberapa hadis, mereka boleh menyerupai dengan rupa-rupa yang diizinkan Allah kepada mereka menyerupainya. Tetapi dalam keadaan-keadaan yang amat sempit atau peluang yang mereka ada amat terhad, demi menjaga kemaslahatan anak Adam tidak terdedah dengan luas untuk ditanggung oleh makhluk-makhluk halus.

Penjelmaan mereka menjadi makhluk seperti manusia, disabitkan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, iaitu kejadian pencurian harta zakat yang dikawal selia oleh Abu Hurairah, sehingga Abu Hurairah boleh menangkapnya dan dibawa kepada Rasulullah s.a.w untuk pendakwaan. Walaupun akhirnya jin tersebut dilepaskan tetapi Nabi telah menyatakan bahawasanya yang mencuri itu adalah syaitan.

Disabitkan juga bahawa penjelmaan jin itu wujud dalam bentuk yang jelas menyerupai manusia dalam peristiwa peperangan Badar seperti yang disebut dalam Surah al-Anfaal ayat 48 (mahfumnya):

“Dan ketika dihiasi oleh syaitan kepada mereka, tentera Islam dengan katanya kepada mereka, kamu tidak dikalahkan oleh musuhmu oleh manusia dan saya adalah jiran kepada kamu yang akan membantu dalam peperangan ini. Maka apabila kedua-dua kumpulan (Islam dengan Kafir Jahilliyah) bersemuka untuk peperangan yang berjanji untuk menolong mereka orang-orang kuffar itu telah cabut lari mengatakan saya tidak lagi boleh bersama-sama dengan kamu kerana saya dapat melihat apa yang kamu tidak boleh lihat dan saya sesungguhnya amat takut kepada Allah dan Allah itu amat dahsyat keseksaan-Nya”.

Ayat ini merujuk kepada adanya kepada satu makhluk yang menjelma sebagai manusia kununnya untuk membantu askar-askar musuh (kuffar) menentang Islam dan sabit bahawa makhluk itu bukan manusia, tetapi jelas mereka adalah syaitan.

Dengan demikian, jelaslah bahawasanya syaitan ini boleh menyerupai manusia dan dengan sendirinya boleh menjadi suami atau isteri kepada manusia.

Jawapan 2

Hukumnya adalah jelas, jumhurnya ulama sudah berijma’ bahawa hukumnya (mengahwini jin) tidak sah! Tidak boleh perkahwinan manusia dengan jin dilakukan. Melainkan ada seorang ulama yang bernama Qamuli yang menyatakan perkahwinan tersebut boleh.

Namun saya berpegang kepada pandangan jumhur ulama bahawa hukum perkahwinan tersebut adalah tidak sah, kerana ianya menyalahi dengan ayat Surah ar-Rum yang disebut di atas. Perkahwinan antara manusia dengan jin tidak akan melahirkan ketenangan, kebahagiaan ataupun mendapat rahmat Allah SWT.

Perkahwinan yang tidak sah pada hukum syarak tidak mungkin dirahmati Allah dan tidak mendapat restu Allah. Tidak mungkin kebahagian dan ketenangan berlaku! Kita dapat merasakan jika berlaku suatu krisis rumahtangga dengan mereka (golongan jin), bagaimana rumahtangga boleh aman daripada gangguan mereka?

Malahan anak-anak yang mungkin lahir dari hubungan itu, akan menjadikan masalah kepada manusia, mereka tidak boleh bergaul dalam alam manusia dengan sanak saudara. Jika berlaku pula masalah dengan anak-anak jiran, maka ianya akan mengundang berbagai kecelakaan. Nasihat saya kepada keluarga puan, hindarilah hal-hal ini daripada berlaku. Wallahu a’lam.

14 comments on “Bolehkah Kita Berkahwin Dengan Orang Bunian?

 1. Assalammualaikum… Ustaz, saya aleya bukan nama sebenar berusia lewat 31thn. Pernah bermimpi satu ketika dulu,di mana saya sy telah berkahwin di sekitar umur 14thn …hati saya kuat menyatakan lelaki di dalam mimpi saya e2 adalah suami saya ….saban hari saya meunggu namun e2 hanyalah mimpi.saya bermimpi sekali lagi ketika berumur 16 thn.Hari ini saya bermimpi sebahagian diri saya saya bungkus dengan kain kafan….apakah maksud mimpi saya itu dan adakah saya berjodoh lewat atau bagaimana ingin mengatasi mimpi2 sebegini.

 2. ass.wr.wb. ustadz saya mau tanya,saya mau tny ttg mimpi saya. begini ustadz,istri saya turun rumah (pisah ranjang) ternyata dia pria lain diluar. tapi cm ibu mertua sy yg mendukung kelakuan dia. nah sdh 2bln kami berpisah dan sy ttp menunggu dia sadar dan kembali lg. sy sdh bersyariat dan usaha,dan sy sholat istiqharah,td mlm habis solat subuh sy tidur dan bermimpi saya berhubungan suami istri dgn istri saya kemudian sebelum sy basah sy terbangun. apa ada artinya ustadz ? ada yg blg bhw istri sy jg sdg rindu atau memikirkan sy. tp kalau sy berfikir kalau itu petunjuk dr sholat istiqharah sy bhw istri sy akan segera kembali,tp ada yg blg bukan itu krn mimpi sy sdh menjelang pagi. bgm menurut ustadz ?

 3. Saya telah bermimpi jumpa satu ekor ikan besar berkapala emas dan berbadan besar dan blh bercakap di sebuah tasik. Apakah maksud di sebalik mimpi tersebut…?

 4. assalamualaikum…saya bermimpi di kejar harimau belang..apakah maksud mimpi tersebut???saya juga sering bermimpi binatang buas seperti ular,buaya,biawak…

 5. assalamulaikum…. sya setiap kali tertidur akan termimpi terkene hasutan dan sentiase bermimpi melihat kwn terkene hsutn..apakah mksud mimpi ini????

 6. Assalamualaikum
  Saya juge nak berkongsi mimpi..saya pernah bermimpi bersalam dengan seseorang yg berjubah putih dan menerima keris darinya..dlm mimpi tu juge sy mengikut 1 rombongan kesultanan zaman dulu2..berarak beramai2 dgn org disekeliling saya berbaju kuning..

 7. tuan saya na tanya… saya ade tertangkap gambar dan di belakang saya terdapat seolah2 kelibat seorang perempuan muda dan seorang perempuan tua serta kanak2 kecil… dikatakan perempuan2 tersebut adalah sesuatu yang ingn berkawan dengan saya… benarkah? adekah ia adelah jin? kerana sebelum peristiwa tersebut…saya sering dipnggil dengan nama saya pada waktu mlam… namun tidak diketahui siapa yang memangilnye…dan apabila saya saket… akan didengari suara orang menagis pada waktu malam…apa pendapat tuan atau sesiapa yang arif tentang hal ini?

 8. salam..sya prnah mimpi ttg seorg llaki ini..dr tingktan 3 lg smpai skrg…2013…llaki slalu ajak sya jln.dgn pegang tgn sya…tp bila sya mau trpndang wajah llaki 2..sya trus trbangun dr tido..tapi..sya prnah trlihat wajah llaki 2..tapi kurang jelas..then sya asyik mimpi air and ular je..time mimpi sya skitar 3-4 subuh..apa pndapat tuan??

 9. As salam baru2 nie saya bermimpi melihat kemalangan keluarga orang yg saya kenali,saya melihat suami isteri jiran saya meninggal dan anak yg sulong sahaja yg terselamat.apakah makne mimpi saya ye.

 10. Pingback: Tafsir Mimpi Berkahwin | Prediksi Bocoran Togel Nagasaon HK SGP

 11. Pingback: Tafsir Mimpi Berkahwin – Buku Mimpi 2D Hotel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s