Tafsirkan Mimpi Anda

Terdapat tiga mimpi yang tidak ditakbir atau ditafsir iaitu :
1. Perkara yang dicita-cita pada siang hari maka terbawa-bawa ke dalam mimpi pada malam harinya atau seseorang yang sakit tenat.
2. Seseorang yang belum lagi mandi junub kerana ketika itu syaitan bersama-sama pada anggotanya.
3. Raja yang zalim atau menteri yang zalim.

“Apabila seseorang darimu melihat mimpi yang menggembirakannya maka hendaklah ia mengucapkan Alhamdulillah dan ceritakannya kepada orang yang lain, dan sebaliknya apabila ia melihat mimpi yang menduka citakannya, maka mimpi itu adalah dari syaitan, kerana itu hendaklah ia mengucapkan Isti’azah dan jangan ceritakannya kepada orang lain kerana mimpi itu tidak mendatangkan mudarat kepada nya.”Diriwayatkan oleh al-Bukhari dari Abi Sa’id.

Mimpi
Mimpi yang dimimpikan di antara masa seseorang hampir lena hingga dia tidur lena adalah benar dan berfaedah. Mimpi-mimpi ini selalunya merupakan pembawa pembukaan dan perantaraan kepada yang luar biasa. Bukti kebenaran mimpi dinyatakan oleh Allah dengan firman-Nya : “Sesungguhnya Allah akan buktikan mimpi itu benar kepada Rasul-Nya, kamu akan masuk Masjidil Haram jika dikehendaki Allah dengan aman”, maksud Surah al-Fath, ayat 27.Secara umumnya, mimpi berlaku apabila seseorang itu sedang tidur. Boleh juga berlaku dalam situasi lain, seperti ketika pengsan, mabuk, nazak dan sebagainya, dengan syarat physically unconscious or semi-conscious.

Dikatakan mimpi berlaku apabila roh seseorang itu keluar dari jasadnya, cuma yang berbeza dengan kematian ialah roh orang mati keluar terus kesemua sekali dari jasad. Bagi orang yang bermimpi, rohnya hanya keluar dalam ertikata ‘menjenguk’ (extending), masih ada yang tinggal dalam jasad. Sebab itulah orang tidur masih bernafas. Ibarat seseorang yang kakinya berada dalam air tapi dari kepala sampai ke pinggang berada atas permukaan air. Atau, ibarat kaki kanan kat dalam air tapi kaki kiri memijak daratan. Begitulah juga orang yang bermimpi, sebahagian rohnya berada dalam jasadnya manakala sebahagian lagi berada di luar tubuhnya.

Menarik Minat
Mimpi merupakan suatu aktiviti rohani atau rahsia kejiwaan yang amat menarik minat manusia dari semenjak kewujudan manusia di muka bumi ini. Ianya telah menjadi tema perbualan dan juga renungan, baik kepada golongan muda mahupun kepada golongan yang telah berusia, di sepanjang zaman.

Manusia keseluruhanya bermimpi, hatta makhluk Allah swt. yang lain pun bermimpi, kucing dan sebagainya. Kadangkala mimpi itu menggembirakan dan kadangkala tidak, kadangkala mimpi itu tidak dapat difahami dan di tafsirkan, kadangkala mimpi itu juga penuh misteri dan simbolik sehinggakan agak sukar bagi kita sebagai umat manusia untuk menafsirkan makna di sebalik setiap kejadiaan mimpi tersebut.

Pada umumnya setiap daripada kita ingin mengetahui rahsia mimpinya, dan kerana itu juga, sejak zaman dahulu lagi muncul berbagai-bagai percubaan mentafsirkan mimpi telah dilakukan, yang mana akhirnya mewujudkan tukang-tukang takbir mimpi yang menjadikan pentadbiran mimpi sebagai kerjaya. Dan sejak itu orang ramai semakin memberi perhatian yang berat kepada mimpi-mimpi mereka terutama dalam kalangan istana-istana dan pembesar-pembesar.

Setiap mimpi yang aneh dicari akan tafsirannya kepada pentadbir tafsiran mimpi. Kerana itu kisah-kisah dan hikayat-hikayat lama penuh dengan cerita-cerita pengembaraan yang bermula dari mimpi-mimpi yang aneh.

Campur Aduk
Kemudian tafsiran mimpi berubah menjadi tradisi-tradisi yang dicampur aduk di antara dongeng dengan yang sebenar hingga menimbulkan kegelisahan dan kekeliruan kepada khalayak ramai. Oleh itu untuk menghindarkan manusia dari kesesatan, Allah swt. telah mengajar ilmu-ilmu tadbir mimpi sebenar kepada sesetengah para anbia’Nya seperti Nabi Yusof as. yang meramalkan bencana kemarau tujuh tahun dan Nabi Armia yang meramalkan kehancuran Bani Israil, tetapi ramalan para anbia’ bukanlah ramalan-ramalan malah ramalan itu adalah pemberitaan yang tetap benar dari Allah swt. dalam bentuk yang simbolik.Berdasarkan qias dengan takbir-takbir mimpi anbia’ dan dengan tamthil-tamthil yang dipakai dalam al-Quran dan hadis beberapa ulama Islam di zaman dahulu telah cuba melahirkan kaedah takbir mimpi yang baik dan terkawal. Di antara mereka yang terkenal sebagai tokoh dalam bidang pengkajian ini ialah Muhammad bin Sirin (Ibnu Sirin).

Allah swt. mengkehendaki agar takbir mimpi itu terkawal, terutama mimpi-mimpi yang bersifat meramalkan kejadian masa depan (prophectic) kerana ilmu seperti itu dikurniakan kepada anbia’ Nya dan hamba-hamba yang soleh supaya jangan ada tukang-tukang takbir mimpi yang mendabik dada mengetahui urusan ghaib selain dari Allah swt. Ahli-ahli psikologi moden telah mengemukakan berbagai-bagai teori tentang mimpi. Kebanyakkan mereka memandang rendah kepada mimpi-mimpi itu. Menurut mereka tugas mimpi tidak lebih dari pernyataan angan-angan atau pemuasan angan-angan yang terpendam yang tidak dapat dilaksanakan dalam alam keyataan, atau dengan lain perkataan tugas mimpi adalah menyelesaikan masalah-masalah yang tidak dapat dipecahkan dalam alam kenyataan; kerana itu mimpi dipandang sebagai gelanggang pelarian dari masalah-masalah hidup. Mereka menolak mimpi mempunyai tugas meramalkan kejadian-kejadian masa mendatang, mereka juga memutuskan hubungan mimpi dengan Allah swt.

Tetapi walau bagaimana pun mereka mengaku bahawa takbir mimpi itu adalah suatu kerja yang sukar, kerana mimpi menggunakan bahasa simbol dan lambang-lambang yang sulit, sedangkan bahasa dan lambang-lambang itu pula tidak bersifat standard dan universal. Mereka juga mengaku juga takbir mimpi itu telah diselubungi oleh berbagai-bagai kekarutan dan tahyul akibat dieksploitasikan oleh bomoh-bomoh sihir dan penipu-penipu yang berhasrat memerah kelompok dungu.

Adab Selepas MimpiOleh kerana gelanggang takbir mimpi itu mempunyai banyak tempat-tempat gelincir, menyesat dan merunsingkan fikiran, maka dalam hadis ini Rasulullah saw. memberi satu garis bimbingan yang tegas untuk menghadapi mimpi, iaitu jika kita bermimpi baik dan menggembirakan maka bersyukurlah kepada Allah swt. dengan ucapan Alhamdulillah dan ceritakanlah kepada orang lain dan kepada mereka yang kita sayang dengan dengan harapan bahawa mimpi tersebut akan betul-betul berlaku dan sebaliknya jika kita bermimpi buruk dan merunsingkan maka pintalah perlindungan Allah swt. dari kejahatan syaitan yang mengaturkan mimpi-mimpi yang karut untuk menyiksakan manusia.

Dan seterusnya jangan panjangkan perkara mimpi itu kepada orang lain, kerana mimpi itu tidak mempunyai kuasa sendiri yang boleh mendatangkan mudharat dan bencana kepada kita. Selepas bermimpi buruk juga kita disunatkan melakukan perkara-perkara berikut :

1. Membaca ta’awwuz (A’uuzubillahi minasysyaitoonir roojiim)
2. Meludah kesebelah kiri kita sebanyak 3 kali.
3. Mengubah cara tidur ke sebelah yang lain.4. Bangun sembahyang 2 rakaat (kalau termampu) Kalau diamalkan perkara di atas, insyaallah, mimpi yang buruk itu tidak ada apa-apa kesan ke atas kita.

Mimpi BenarBagi mimpi yang benar, roh tersebut memang keluar (sambil sebahagiannya lagi berada dalam jasad) ke tempat-tempat yang tertentu. Ada yang bermimpi keluar dari bilik tidurnya dan melihat ayahnya sedang membaca suratkhabar di ruang tamu. Bila terjaga, didapatinya memang ayahnya sedang berada di ruang tamu, membaca suratkhabar. Mimpi sebegini digelar ‘mimpi semasa’, kita bermimpi berkenaan apa yang sedang berlaku pada waktu itu (in the current time, but not necessarily space). Ada juga mimpi benar yang menunjukkan perkara yang akan berlaku. Ini terjadi apabila roh seseorang itu ‘menjenguk’ ke masa hadapan.

Kerana itulah para pemikir Islam meyakini bahawa kelajuan roh mengatasi kelajuan masa.
Mimpi benar yang satu lagi ialah mimpi yang ‘kelihatan’ ganjil, atau mimpi qiasan, yang mana dalam keadaan ini roh tersebut memasuki alam yang lain, digelar alam ghaib. Alam ghaib ini ada banyak, antaranya alam barzakh (bila bermimpi bertemu orang yang telah meninggal dunia), alam jin dan sebagainya. Dalam mimpi jenis ini, seseorang itu mungkin bermimpi melihat tempat atau makhluk yang ganjil. Mimpi rambut menjadi panjang, mimpi dipatuk ular atau mimpi tercabut gigi adalah termasuk jenis mimpi qiasan. Mimpi yang disebut dalam Surah Yusuf, juga adalah dari jenis qiasan.

Mimpi LaghaMimpi akibat mainan syaitan dipanggil mimpi palsu, atau mimpi lagha atau lalai. Maksudnya lalai dari menyebut nama Allah swt. sebelum tidur (Is_haque). Biasanya mimpi jenis ini tiada sebarang makna, ataupun dusta.

Dipercayai sewaktu mengalami mimpi jenis ini, hakikatnya adalah salah satu daripada dua keadaan :

1. Roh yang keluar ‘berjalan-jalan’ telah dikelirukan /ditipu oleh syaitan.
2. Roh tidak ke mana-mana, cuma di dalam otak atau fikiran sendiri (contohnya seorang yang terlalu ingin nak jumpa Siti Nurhaliza mungkin akan bermimpi sedemikian (Is_haque). Juga termasuk mainan syaitan.

BimbinganInilah satu bimbingan yang amat praktis untuk menghindarkan manusia dari diganggu oleh mimpi-mimpi yang menyusahkannya. Apa yang perlu kepada mereka ialah hadapi kenyataan hidup sehari-hari dan serahkan masa depan itu kepada Allah swt. Jangan biarkan diri mereka dirunsingkan oleh mimpi-mimpi karut atau dipermainkan oleh tukang-tukang takbir mimpi yang cuba meraba-raba dalam alam ghaib.Rujukan adalah dari pelbagai sumber yang sahih dan nyata.

Mimpi Melihat KematianMiimpi yang mendapat tahu yang umurnya tidak panjang atau akan mati tidak lama lagi selalunya dipanggil mimpi kematian. Mimpi kematian terpecah kepada banyak jenis dan bahagiannya. Renungkanlah agar kita sama-sama dapat menjadikannya satu iktibar di masa hadapan, insyaallah.

Umar bin Subaih al-Sa’id berkata: “Saya bermimpi melihat Abdul Aziz bin Sulaiman memakai pakaian hijau dan di atas kepalanya ada mahkota yang diperbuat daripada berlian. Lalu saya tanya: “Abu Muhammad, bagaimana perasaanmu tentang kematian itu? Dan bagaimana keadaan di sana? “Dia berkata: “Ada pun maut itu, jangan tanya tentang kepedihan dan kesusahannya. Tetapi saya tidak merasakannya kerana kurnia Allah swt. kepadaku.”

1. Penafsiran dan Penyesuaian
Al-Ustaz Abu Sa’id berkata: “Melihat mati dalam mimpi adalah penyesalan daripada perkara yang sangat besar. Sesiapa yang melihat seolah-olah dia mati, kemudian dia hidup lagi, bererti dia mempunyai dosa kemudian dia bertaubat, berdasarkan firman Allah swt. yang bermaksud:Mereka berkata: “Ya Tuhan kami, Engkau telah mematikan kami dua kali dan menghidupkan kami dua kali, lalu kami mengakui dosa-dosa kami.” (al-Mukmin -11)

Sesiapa yang melihat seolah-olah dia mati tanpa didahului sesuatu penyakit dan hal-hal yang menyebabkan kematian, bererti umurnya masih panjang. Sesiapa yang melihat seolah-olah dia belum mati bererti sudah dekat ajalnya. Jika orang yang bermimpi itu seolah-olah menyangka bahawa dia tidak mati untuk selamanya, maka dia akan mati dalam perang sabilillah.

Sesiapa yang bermimpi, lalu dia dimandikan dan dikafani, bererti selamatlah masalah keduniaannya tetapi rosak agamanya. Sesiapa yang melihat imam (pemimpin negeri) mati, bererti akan terjadi bencana di negeri itu, sebagaimana juga bermimpi melihat terjadi bencana di satu negeri menunjukkan matinya imam negeri itu.

Sesiapa yang bermimpi melihat mayat seseorang (yang sudah mati), seolah-olah dia mati lagi, lalu orang-orang menangis, yakni tidak sampai berteriak dan meratap, maka ini menunjukkan akan berkahwin salah seorang zuriatnya. Bemimpi melihat tangisan mereka itu menunjukkan terjadinya sesuatu yang menggembirakan bagi mereka. Menurut satu pendapat bemimpi melihat matinya lagi orang yang sebenarnya sudah mati menunjukkan akan matinya salah seorang keluarganya.

Sesiapa yang bermimpi menjumpai mayat, maka dia akan mendapat harta. Jika datang kepadanya khabar kematian seseorang, bererti akan sampai kepadanya khabar kerosakan agamanya dan meningkatnya masalah keduniaannya. Jika dia melihat seolah-olah anaknya mati, maka dia lepas dari musuhnya.

Jika dia melihat seolah-olah seseorang berkata depada seseorang: “Si Polan meninggal dunia “, maka terjadi kesusahan bagi yang memberitahukan itu. Jika orang hamil bermimpi mati dan orang lain menangisinya tanpa meratap, maka dia akan mendapat anak lelaki dan dia akan bergembira.

Menurut satu pendapat orang bujang yang bermimpi mati menunjukkan dia akan berkahwin, sedangkan orang berkahwin yang bermimpi mati menandakan dia akan bercerai. Ini kerana jika terjadinya kematian akan terjadilah perpisahan. Begitu juga orang yang berkawan intim bemimpi mati menandakan mereka akan berpisah.Sedangkan mimpi meratap, sesiapa yang melihat seolah-olah satu tempat di tempat dijadikan tempat meratap, maka akan terjadi pentadbiran yang tidak baik di tempat itu yang menyebabkan ahlinya bercerai-berai.

Sedangkan mimpi menangis, ada dihikayatkan dari Ibnu Sirin bahawa beliau berkata: “Tangisan yang dilihat dalam tidur ialah sesuatu yang menggembirakan. Tetapi kalau tangisan atau ratapan itu disertai dengan tarian tidak baik mimpinya. Jika seseorang melihat ada orang yang mati, yakni orang yang dikenalnya, dan dia meratapnya dan membunyikan terompet, bererti terjadi musibah atau dukacita bagi orang yang dilihat itu atau bagi keluarganya.

Jika seseorang melihat pemimpin mati dan mereka menangis di belakang jenazahnya tanpa disertai dengan ratapan, maka mereka akan melihat sesuatu yang menggembirakan berlaku ke atas pemimpin itu. Sesiapa yang melihat seolah-olah pemimpin mati dan orang ramai menyebut-nyebutnya orang yang baik, bererti ada kebaikan dalam kepemimpinannya.

Sesiapa yang melihat seolah-olah dia berada di tengah-tengah kumpulan orang-orang yang sudah mati, bermakna dia berada di tengah-tengah orang munafik, ertinya dia menyuruh mereka mengerjakan kebaikan tetapi mereka tidak mengendahkan suruhannya itu.

Sesiapa yang melihat dia pun mati dan tinggal bersama mereka bererti dia mati dalam bid’ah atau pergi merantau dan tidak kembali lagi.

Dan hikayat dan sebahagian mereka (ahli mimpi), sesiapa yang melihat seolah-olah dia bersahabat dengan orang mati akan pergi merantau jauh dan di sana dia mendapat kebaikan yang banyak. Jika dia bemimpi makan bersama orang-orang mati bererti panjang umurnya. Dan melihat matinya pemimpin menunjukkan dia akan digulingkan atau diberhentikan. Sedangkan melihat sakaratulmaut juga tidak baik mimpinya.

2. Memandikan mayat
Adapun mimpi memandikan mayat, sesiapa yang melihat mayat memandikan dirinya sendiri, bermakna keluarga atau anak-anak mayat itu lepas dari dukacita dan bertambah hartanya. Jika mayat itu dimandikan oleh seseorang, bermakna ada orang yang bertaubat di tangan orang yang memandikan itu.

Orang yang memandikan menurut asal mimpinya ialah peniaga yang banyak mendatangkan manfaat dan banyak membantu orang susah, atau juga dimimpikan sebagai orang mulia yang bertaubat di tangannya orang-orang yang berbuat dosa.

Sesiapa yang melihat bersama-sama orang yang memandikan, maka dia akan naik dan lepas dari kesusahan. Jika melihat orang-orang mati mencari orang yang membasuh pakaiannya, bererti orang mati, itu sangat berhajat kepada doa, sedekah dan orang yang akan membayar hutangnya dan melaksanakan wasiatnya. Jika orang yang bemimpi itu melihat seseorang membasuh pakaian orang yang sudah mati, bererti ada kebaikan dari yang memandikan itu yang sudah sampai bagi si mayat.

3. Melihat kafan
Manurut satu pendapat kafan dimimpikan dengan suka melakukan zina. Sesiapa yang melihat tidak sempuma pakaiannya, maka dia diajak melakukan zina tetapi tidak mengendahkannya. Sesiapa yang melihat seolah-olah dia dibungkus dengan kain kafan seperti orang mati, menandakan dia akan mati. Jika dia lihat tidak tertutup kepala dan kakinya bererti ada yang kurang baik dalam agamanya.

Namun demikian terkadang kain kafan yang kurang bagi mayat diertikan sebagai dekatnya kepada taubat sedangkan kain kafan yang berlebihan diertikan sebagai jauhnya daripada taubat.

Sesiapa yang melihat seolah-olah kaum yang tidak dikenal menghiasnya dan memakaikan pakaian kemegahan kepadanya tanpa adanya sesuatu sebab seperti hari raya atau pengantin lalu mereka meninggalkannya bersendirian di satu rumah maka itu menunjukkan akan matinya.

4. Melihat keranda mayat
Sesiapa yang bermimpi seolah-olah dia diusung di dalam keranda, maka akan naik martabatnya dan banyak hartanya. Sesiapa yang bermimpi dimasukkan ke dalam keranda dan tidak ada orang yang mengangkat atau membawanya, bererti dia akan dipenjara.

Sesiapa yang melihat seolah-olah orang yang menghantarnya menangis di belakang kerandanya, maka baik mimpinya, begitu juga kalau dia melihat mereka memuji dan mendoakannya. Kalau dia melihat mereka tidak menangis dan tidak memujinya tidak baik.

Mimpi Sesama Manusia

Adakala kita sering bermimpi yang adakalanya kita berada dalam keadaan bahaya di mana ada orang yang memburu kita dan cuba membunuh kita serta sering berada dalam pelarian dan ketakutan. Baiklah, mimpi sebegini boleh dihuraikan kepada mimpi berjumpa dan melihat orang yang mana terdiri kepada empat golongan iaitu orang tua, kanak, orang yang dikenali dan juga orang yang tidak dikenali. Diharap penerangan di bawah ini boleh dijadikan panduan, wallahuallam.

1. Mimpi melihat lelaki yang dikenali
Al-Ustaz Abu Sa’id berkata; “Bermimpi melihat lelaki yang dikenal menunjukkan akan mendapatkan sesuatu daripadanya, dari orang yang mirip dengannya atau yang satu nama dengannya.”

Maksud bemimpi menerima barang-barang berharga daripadanya bererti mendapatkan sesuatu yang dicita-citakan daripadanya. Kalau yang bermimpi itu orang yang layak menjadi pemimpin dan dia melihat menerima kemeja baru daripadanya, maka dia akan memimpin orang itu. Bermimpi menerima tali dari seseorang bererti ada berjanji denganya.

2. Melihat orang tua
Melihat orang tua yang tidak dikenal atau yang berumur 35 tahun ke atas menunjukkan terbatasnya umur orang yang bermimpi itu. Sesiapa yang melihat seolah-olah dia mengikuti orang tua, bererti dia mengikut kebaikan. Sesiapa yang melihat orang tua Rasytaq, bererti dia mendapat kawan yang luas atau ganas dan melihat orang tua Turki bererti dia mendapat kawan yang baik.

3. Melihat pemuda / tidak dikenali
Mimpi pemuda adalah musuh. Bermimpi melihat pemuda putih merupakan musuh yang tersembunyi, pemuda hitam adalah musuh yang kaya, pemuda berkulit kemerah-merahan merupakan musuh yang tua.

Jika orang yang bermimpi itu melihat diikuti oleh pemuda bererti dia akan berjumpa dengan musuh. Jika dia melihat bertembung melihat orang tua berubah menjadi anak muda, maka bermacam-macam mimpinya. Ada yang mengatakan dia akan mendapat kesenangan. Ada yang mengatakan dia akan mendapat kemerosotan, sama ada masalah dunia atau agamanya, ada yang mengatakan dia akan mati.

Jika dia melihat pemuda yang tidak dikenal dan sangat marah melihatnya, maka dia akan berjumpa dengan musuh yang sangat dibenci orang. Jika dia senang melihatnya, maka dia akan bertemu musuh yang disukainya.Perempuan yang melihat perempuan muda dalam tidurnya bererti itu adalah musuh baginya dalam keadaan apa pun. Tetapi bermimpi melihat perempuan tua, bererti itu dunianya. Jika dia melihat wanita itu berhias mendedahkan auratnya, maka dia akan mendapatkan kesenangan dunianya. Jika dia melihat wanita tua itu berpaling muka, maka hilanglah kemegahannya.

Jika dia melihat orang tua masuk ke dalam rumahnya bererti dia akan mendapat kesenangan dunia dan jika dia melihatnya keluar dari rumahnya bererti hilang kesenangan dunianya. Kalau dia melihat wanita tua itu bukan Islam bererti kesenangan yang itu kesenangan yang haram, tetapi kalau Islam bererti kesenangannya itu kesenangan yang halal.

Jika dia melihat seolah-olah wanita muda bertukar menjadi wanita tua menunjukkan baiknya dunianya. Jika ada lelaki melihat wanita tua yang tidak suka kepadanya sedangkan dia suka melihatnya bererti dia susah mendapat kesenangan dunia. Jika wanita itu nampaknya suka kepadanya, maka dia mendapat kesenangan dunia sekadar kesukaan wanita tua itu.

4. Melihat kanak-kanak
Mimpi kanak-kanak ialah musuh yang lemah. Jika ada lelaki yang bermimpi seolah-olah dia berubah menjadi kanak-kanak bererti hilang maruahnya. Namun demikian mimpinya itu menunjukkan akan hilangnya kesusahannya. Jika dia melihat seolah-olah mendukung kanak-kanak, bererti dia akan mentadbir kerajaan.

Sesiapa yang melihat seolah-olah dia belajar Quran atau adab bererti dia lepas dari dosa. Sesiapa yang melihat seolah-olah dia mempunyai anak yang ramai bererti akan menghadapi kesusahan kerana mengurus kanak-kanak pun banyak kesusahannya.Menurut hikayat, ada seorang lelaki mendatangi Ibnu Sirin dan berkata: “Saya bermimpi seolah-olah di bilik saya ada kanak-kanak menjerit” Maka Ibnu Sirin berkata: “Takutlah kepada Allah dan janganlah memukul orang dengan kayu.”

Melihat kanak-kanak perempuan dalam tidur bererti mendapat keringanan dan kemudahan setelah, menghadapi kesusahan. Sesiapa yang bermimpi membeli hamba abdi bererti dia mendapat kesusahan dan sesiapa yang bermimpi membeli hamba sahaya akan mendapat kebaikan.

Jika ada hamba abdi, yang belum akil baligh, bemimpi seolah-olah dia sudah baligh bererti dia akan merdeka. Jika dia melihat seolah-olah sudah baligh, lalu diberikan kepadanya kain putih, maka dia akan mengahwini perempuan merdeka. Jika dia melihat diberikan kepadanya pakaian hitam bererti dia menikahi perempuan bekas hamba sahaya. Jika dia melihat diberikan pakaian merah bererti dia akan mengahwini perempuan mulia. Tetapi jika orang yang sudah tua bermimpi seperti ini maka dia akan mati. Jika orang yang mengerjakan maksiat tersembunyi melihatnya, maka akan ketahuan perbuatannya.

Sesiapa yang bermimpi mempunyai anak lelaki yang sudah akil baligh, bererti itu merupakan kemegahan dan kekuatan baginya. Tetapi kemegahan dan kekuatan itu lebih besar kemungkinan berlaku pada ibu anak itu. Perempuan yang bermimpi mempunyai anak lelaki yang sudah dewasa, bererti satu kebaikan yang akan datang kepadanya. Nainun demikian kata satu pendapat orang yang mempunyai anak kecil, kemudian dia melihat seolah-olah sudah dewasa, bererti menunjukkan akan matinya. Kata yang lain lagi melihat kanak-kanak seolah-olah sudah menjadi dewasa menunjukkan kepada kekuatan dan pertolongan.

Ada orang yang isterinya sedang hamil bermimpi seakan-akan lahirnya anak lelaki tetapi rupanya isterinya melahirkan anak perempuan. Ada juga yang bemimpi mendapat anak perempuan tetapi dia mendapat anak lelaki. Bahkan ada juga yang tepat seperti yang dilihatnya dalam mimpinya itu.

Ada seorang wanita di Makkah bermimpi seakan-akan di sekeliling Ka’bah ada bidadari-bidadari yang sedang memegang wangi-wangian. Tiba-tiba ada orang berkata kepada wanita itu: “Tahukah engkau bahawa Abdul Aziz bin Abu Daud berkahwin malam ini?” Setelah terbangun rupanya Abdul Aziz sudah mati.

KesimpulanSeperti yang telah katakan pada email saya yang lalu, semua kejadian dan takdir serta ajal maut adalah rahsia Allah swt. Kita boleh berdoa sebagai satu alat perhubungan atau permintaan kita kepada-Nya. Berdoalah dan mintalah dari-Nya. Minta yang baik, maka baiklah datangnya tetapi meminta yang buruk, buruklah jadinya, wallahuallam.

Kita juga boleh mengamalkan adab-adab ketika lepas bermimpi seperti mimpi tersebut amat menghantui kita, disunatkan melakukan perkara-perkara berikut :

1. Membaca ta’awwuz (A’uuzubillahi minasysyaitoonir roojiim)
2. Meludah kesebelah kiri kita sebanyak 3 kali.
3. Mengubah cara tidur ke sebelah yang lain.
4. Bangun sembahyang 2 rakaat (kalau termampu) dan berdoalah agar kita dijauhkan dari musibah dan bencana serta mintalah yang baik-baik serta perlindungan dari-Nya.

Kalau diamalkan perkara di atas Insya-Allah mimpi yang buruk itu tidak ada apa-apa kesan ke atas kita, wallahualam.

Dipetik dan disusun semula dari kitab-kitab karangan Ibnu Sirin, Imam Ad-dahlawi, Imam An-Nawawi dan Imam Ibnu Hajar.

1,108 comments on “Tafsirkan Mimpi Anda

  • sy mimpi mlm td… sy berenang dlm laut smbl mbawa rebung.. lautnya kotor sgt dgn najis.. sy berenang hgga smpi ke rumah2x atas laut. sesampai sy naik ats tgga rumah itu..mak sy muncul dgn mbawa sepinggan daging ayam mentah..dia mnta rebung tu dari sy sbb dia nak mkn dgn daging mentah tu.. tapi sy halang. dia ttap bekeras nak mkn. apa mknanya?

    • sy mmpi saya menikah dgn pcar sya, lalu setelah ittu pacar sya mnikah lg dgn mantannya, kmi tinggal brtiga dirumah ibu saya. saya dilarang mndekati suami sya,. tpi sya syg skli sma istri suami sya stu lgi seperti kkak kndung sndiri. suami sya sbnarnya gak mau nikah sma dy, krna syang dgn sya. tpi krna tkut dy ttap mnikahinya… sya sngat sedih dan kecewa tiap mlamnya…. saya sendiri tiap mlamnya… krna sya tak boleh dekat dgn suami sya.. tuh artinya apaan ya ??

   • Sy mimpi seorang daripada ahli keluarga sy mati depan mata ..
    Apa maksud mimpi tuu ?
    Tolong jawab sy sangat risau jika kejadian itu benar2 terjadi… :(((

  • Saya bermimpi digigit pontianak di leher saya. Sudah bangun, saya ternampak luka di leher saya, macam bukan mimpi lah pulak. Apa maksud nya ya?

  • nak tny sket ttg mimpi…mimpi ni mmg slu muncul..kdg2 berturut2…mimpi org tersyg meninggal..tp sume pergi ngn pelbagai care…macam adk sy meninggal sbb terbakar..ade yg meninggal sbb saket…ape mksd die ekkk…ssh ati la bile dipikekan…

  • sya mimpi sblum kematian usamah bin laden dpet pesan dari utusan usamah bin laden isi pesan itu besok kita akan jihad, pge sya dpet berita usamah bin laden udah meninggal

  • slm..sblum sya brmmpi sya smbhyng hajat supaya mndpt 5A ddlm upsr…ssudh tu sya p0n tidur..dn sya brmimpi ikan(kecil)bnyk2 dlm aquarium umah sy

  • mlm tadi niey ak bermimpi aku diakad nikah..ptg tadi ak bermimpi ak mlhirkan ank..sblum2 niey ak pernah bermimpi meriba,memeluk dan menyusukan bayi..apa maksud dia ek?

   • dear wawa kirei,

    Saya pernah dengar ceramah ustaz ismail kamus (topic berkisar jin) kalau mimpi menyusukan anak tu tandanya ada saka yang nak datang. Seelokknya kalau mimpi begitu campakkan bayi tu.. Boleh rujuk ceramah berkenaan jin..Ustaz ismail Kamus (saya rasa dekat youtube pun ada)

  • salam, sahabat saya pernah ceritakan pada saya tentang mimpinya.

   ceritanya lebih kurang macam nie, die telah bercinta dengan teman wanita lebih kurang 3 tahun. akhir-akhir ini die selalu mimpi yang die dan teman wanitanya bersetubuh. yang peliknya muka teman wanitanya jelas dan mirip atau sama macam teman wanitanya. adakah benar jodoh mereka atau ada makna disebalik mimpi itu,?

   sekian terima kasih

  • saya penah bermimpi saya melihat saya dalam kuburan..lalu saya menjerit tanpa seorng pun yg nmpk kehadiran saya..dan saya ada dgar jika kita mimipi gigi patah pada malam jumaat…sala seorng dr kuarga yg terdekat kan pergi tak kembali lagi btul ke..?

  • hello…. puas sy mencari. apa maksud MINUM ARAK sampai mabuk2.. klo sesiapaa tau apaa maksud die. tolong inform sy. sy xtau maksud diee baik atau buruk atau sebenarnyee tiada apa2 pon. hehehee.. tq.

   • kalau mimpi minum arak.. maknanya anda tidak akan minum arak iaitu anda terpelihara daripada melakukan perkara haram.. wallahualam

  • saya mimpi, om saya ngajak saya ikut pergi ke aceh dengan dia untuk berjualan
   sepertinya dia sangat butuh dengan saya
   dan saya mengatakan “ya”…(setuju) dgn cra sya harus tidak kuliah selama seminggu
   tolong beritahu saya apa arti mimpi ini..

 1. saya bermimpi melihat orang dikebumikan dan mayatnya dikebumikan dalam keadaan tidak sempurna (tubuh mayat itu tidak tegak tetapi membengkok)

 2. saya bermimpi pada malam hari di bulan syawal ini, yang mana ada 2 batang gigi saya tercabut. Salah satunye tercabut disebabkan bahagian akar nye busuk.

 3. assalamualaikum, persoalan yang saya hadapi ini sebetulnya dah lama, tapi mimpi ini seperti berulang-ulang walaupun suasana dan tempatnya berbeda tapi temanya sama, saya sering bermimpi mampu terbang, hanya saja dalam proses untuk bisa terbang itu ada berbagai cara, ada yang harus berlari sekencang mungkin ataupun hanya dengan loncat sedikit saja langsung bisa terbang, kadang-kadang juga saya tidak dapat terbang walaupun memakai cara yang sama, dan kadang bisa terbang tapi hanya sebentar habis itu jatuh lagi, kira-kira ada pesan apa dalam mimpi saya ??? atas segala informasinya saya ucapkan ribuan terima kasih . . .

 4. saya bermimpi mendapat wang kertas yang sangat banyak…. ape sebenarnya maksud di sebalik mimpi tersebut atau ia hanya mainan tidur?

  • tah lah tapi selalunya bila ko dah dpt ko kena bagi kat aku… and tolong jgn cari duet yg haram err renung2kan dan selamat beramal…..

  • setahu saya, jikalau seseorang termimpi duit yang banyak maknanya seseorang itu akan “putih mata” maksudnya apa yang akan di inginkan berkemungkinan tidak dapat menjadi kenyataan. saya kurang pasti kerana ramai yang mengatakan pada saya duit syiling yang akan mempunyai nasib sebegitu.

 5. Semalam aq mimpi, aq lagi tidur dan ada kucing melompati aq. spontan aq langsung bangun seperti waktu kucing itu lompati aq.
  Apa ya arti mimpiq semala?

 6. saya bermimpi anal lelak saya yg berumur 6tahun tidak sayang pada saya lagi.. dalam mimpi itu saya bertanya padanya, abang sayang pada ibu? lalu dijawabnya tidak sayang pada ibu… apakah makna mimpi itu???

  • saya juga pernah bermimpi klo ayah sya itu meninggal….
   tpi pdhal ayah sya itu msh hdup….
   dan sya jga prnach dngar klo itu berarti ayah sya akand pnjang umur….
   amin…..
   tpi apakah itu bnar….???
   dan sya pun berhrp klo itu bnar…
   amiiiiin….

 7. saya bermimpi perkara yang melucukan, hingga bila kita sedar dan ingat kembali.. ya memang sangat melucukan, kalau tulis dalam majalah pun bila orang baca boleh buat orang ketawa terbahak-bahak…

 8. saya bermimpi menyusukan bayi sedangkan realitinya saya belum berkahwin dan masih single…apakah mimpi disebalik mimpi nie???

 9. di satu malam nurul terperangkap di sebuah tempat yang sememangnya banyak ular yang berbisa.tapi yang peliknya tak ade satu pon yang mematuk saya.
  walaupun saya mengusiknya.

  • maknanya:jangan perasanlahh..takde orang minat kat kau tu..walau pun kau cuba mengoda lelaki yang ada di sekeliling kau P/S:pergilah mandi bunga kat bawah jambatan yang nak roboh kalau nak lebih afdalnya..khak20x

 10. nak dikatekan setiap hari saya mimpi benda yg sama.
  ular yang besar melilit saye.tapi yg peliknya kenape dia tidak sakitkan saya.atau mamatuk saya.
  apakah mimpi di sebalik ini.
  tafsiran anda amat saya hargai.
  terima kasih.

  • maknanya:kalau ada berhutang dengan sesiapa tu pergilah bayar bukan apa orang bagi kau hutang tu dia segan nak minta jadi dia pandang aje dulu..P/S:sendiri berhutang sendiri ingatlahh..

 11. Saya bermimpi didalam bilik bersama ular terbang. Tapi tidak mematuk saya. Keesokanya pula saya mimpi seorang perempuan muda yang tidak berapa saya kenali datang kepada saya dalam keadaan tidak normal dan suka kepada saya.
  Terima kasih

 12. saya bermimpi berada di sekeliling ular, seekor ular menghisap darah kaki saya sebelah kanan,bukan mematuk tapi menghisap darah saya hingga kenyang,selepas itu dia pergi,bila saya sedar kaki saya terasa lemah,apakah maksud mimpi saya?terima kasih

  • maknanya:itu toyol lah..yang yangmenyamar jadi ular..dia nak hisap darah memang lah dia menyamar..satu lagi..elak-elak kanlah diri tu dari kaki pengikis kau penat2 cari duit senang-senang je orang lain kikis.Hisap darah namanya tu

 13. saya pernah bermimpi menyusukan bayi dan ketika menyusukan bayi tersebut..saya merasa amat sayangkan dia. seolah-olah bayi tersebut merupakan bayi saya. Apabila saya terjaga, saya dapat rasakan yang saya benar-benar menyusukan bayi

 14. saya bermimpi melihat mayat yang banyak bergelempang sekeliling tidak di kebumikan hingga berbau busuk dan ada yang separuh tertimbus, lalu menangis..

 15. semalam saya mimpi ibu mertua saya yang belum lama meninggal minta tolong kepada saya sambil merintih dan saya segera datang menolongnya.

 16. kawan saya bermimpi arwah ayahnya menyembelih unta di hadapan nya. Apa maksudnya??? ada sesiapa yang tahu tak???pls ….tq

 17. semlm sy bermimpi berjmp bersama kwan2 lama…slpas beberap mnit berjmpa.sy terlihat satu kapal besar yg berada dia permukaan air..apakah ertinya……..

 18. Assalamualaikum. Saya byk mimpi2 nih..
  tp ada 2 yg buat saya tertanya2..ni pasal my love yg my mak tak berkenan..but i know her…so, i selain dr pujuk2 mak, saya juga berdoa, solat sunat istikarah dan solat sunat hajat

  1) Sya mimpi saya kat satu bilik yg gelap.dlm bili tu ada cermin besar(dressing tbale punya) kat dinding. Si dia ‘ada’ kat dalam cermin t, sambil duduk, tersenyum manis tgk saya.

  kat bilik sebelah yg terang (saya bleh nampak pasal ada tingkap antara 2 bilik ni), ada gak cermin besar tu. tp ada sorang budak pompuan sya tak kenal, berdiri di depan cermin, tp sambil2 tu dia goda2 saya sambil tgk2 saya yg kat bilik sebelah..goda plak…godaan cukup hebat…tunjuk2 body..buat2 muka menggoda.

  tp, walau hebat pun godaan, sya cam lebih tertarik ngan si dia yg kat dlam cermin dlm bilik saya dlm mimp itu…saya terus lupakan pompuan sebelah bilik tu…dan terus ke si dia saya….then poop..mimpi tamat..saya terbangun dari tidur..tgh2 malam.

  p/s: bilik2 tu mmg ada kat umah saya..cuma bilik saya yg sebenar yg terang tuh..dan bilik gelap tu kira cam stor..tp mmg takder cermin dlam bilik gelap/stor tu.

  2) sya mimpi, saya dan mak saya ke umah si dia saya, bertemu ngan ahli2 keluarga beliau, dan juga mak bapak dia..kami dijamu yg sedap2..iyerla, dtg pun dari jauh..masa tu si dia keluar jap. patu bila si dia balik, dia jumpa kami..dia salam cium tgn ngan mak saya..bila saya nak cakap ngan dia jap, mak sya mcm tak bagi..then..poop.mimpi tamat..terbangun lagi…dan 3/suku malam..

  Ya, saya tahu..sesungguhnya, Allah jua yg Maha Benar..tp kadang2 mimpi2 ni petunjuk Allah..apapun, harap Allah membantu, memberkati dan mengampuni saya dan kita semua.

  Itu saja..harap dapat membantu..Wassalam.

  • maknanya:jangan perasanlahh..kalau muka tu takde ciri-ciri tokoh wakil rakyat..paling tidak pun masyarakat di sekeliling anda menyampah dengan sikap anda..bawak-bawaklah bercampur orang..bertaubat

 19. salam.. saya bermimpi seseorg meluahkan perasaannya pada saya.. tapi dlm masa yg sama kawan saya pun sukakan dia..saya jadi serba salah dan x mahu melukakan hati kawan saya tu..

 20. Assalamualaikum…saya ingin bertanya ttg mimpi saya. Begini saya pernah bermimpi menyintai dan menyayangi kaum sejenis saya iaitu seorang perempuan yang saya kenali. Apakah maksud nya?

 21. begini, beberapa waktu yang lalu. saya bermimpi mendapat ikan besar. dan kalo teman-teman ada yang tau, tolong kasih tau arti mimpi itu ya? Was.

 22. saya pernah bermimpi arwah ayah saya selepas 2 bulan dia meninggal dunia iaitu pada tahun 1998.die datang menjemput saya untuk mengikutnya..pada tahun 2009 iaitu tahun ini arwah ayah datang kembali didalam mimpi dalam keadaan senyum dan ceria dan juga b’pakaian kemas datang berjumpa saya.saya ingin memeluknya tetapi seolah-olah tidak sampai.. apakah maksud nya..

 23. saya bermimpi saya sudah berkeluarga kelihatan sungguh bahagia dan mempunyai sepasang cahaya mata.tetapi wajah suami saya tidak nampak..

  • Apakah makna mimpi saya ? Saya mimpi keadaan sume banjir .. Saya dan tunang saya nk pkai selipar tapi selipar saya tunang saya pakai . Dan saya terpakse pkai ape yg ade saya pkai heels . Tgh jln2 sekali kaki saya heels terbuka dan saya terpijak kaca 2-3 kali dan roh saya tknk msk balik dlm bdn saya .. Dan roh saya termasuk kt dlm bdn kucing dan lemas … Dan saya bilang mak saya macam mana saya nk mskkn balik roh saya Dalam bdn saya? Dan mak saya cakap mak saya urut perut .. Lepas tu saya terasa roh saya masuk balik dan segera saya pelok mak saya dan saya terus terjage dari tidur tengok jam pukul 3am plus … Tahu tak makna nye ?

 24. saya mimpi tgok myat seorang pompuan yg baru meninggal, dagingnye di lapah..di siang oleh orang2 kampung. apakah maksudnya?

 25. ape maksud mmpi sy tgh pkai gelang tangan tp,gelang tu longgar je..yg peliknye biase gelang tu ketat je sy pkai…

 26. sy slalu bmimpi yg sy berkahwin dgn kawan sy sndiri..hampir bberapa kali sy bmimpi perkara yg sama..apakah mksud mimpi itu?

 27. kat sini sy musykil la….setiap kali sy brmimpi tu….sy tahu yg diri sy ni sedang brmimipi dan tgh tido……tpi bile nak explore lebih jauh…bende tu x boleh….tiba2 aje trjaga…kdang2 tu rase x sronok coz time dlm mimpi tu dah tau yg sy ni tgh brmimpi…..pelik…pelik….. huhuhuhu…..

 28. assalammualaikum,….sya ingin berkongsi mimpi sya dgn anda dan sya ingin mencari makna/maksud mimpi tersebut? sya pernah bermimpi seolah-olah dunia ini sudah kiamat sya berada dsebuah perkampungan yg sedang dilanda banjir serta hujan..apa yg peliknya sya tanah perkuburan islam semuanya mendap(tenggelam) sya sempat berpaut ditebing rumah yg hampir hanyut selepas hujan reda ada pulak binatang2 berbisa yg keluar tp sya musykil kenapa binatang2 berbisa itu tdk menggigit sya….sya ingin tahu maksud tersebut? wassalam

 29. saya bermimpi adik bongsu saya dipatuk ular,kemudian saya bunuh ular tersebut tidak lama kemudian adik saya yang dipatuk ular tadi meninggal..apa maksud mimpi saya tadi??

  • ni ada dlm hadis nabi…..kalu xsilap shabat nabi ade bunuh ular….lalu tidak lama kemudian sahabat yg bunuh ular tersebut mati…..nabi berkata ular tersebut adalah jelmaan jin…Wallahualam.

 30. salam..sy mimpi nmpk ular..sy mjauhi ular dan truskn bjalan..ttba ular tu patuk blakang bdan sy..sy rebah trus jtuh xsdar diri..tp sy nmpk org bwa sy ke hospital..cal mak abah sy..abh risau..mak smpai nanges dan jaga sy..dlm mimpi doktor ckp sy kritikal n xtentu hidup..mimpi abis cmtu je..sy stil xdar diri pn..npe ye..

 31. saya bermimpi wang dalam dompet saya hilang,tk banyak cuma RM 5 sahaja.apa maksud mimpi saya itu? harap terjawab lah yeeeeeeeeee mimpi saya ni thanks”””’

 32. sy b’mimP yg kakq sy meninggal semasa sy pulang ke rumah(sy pun lupa sy pegi ke mana masa tu) pd pagi ni(bln ramadhan). sy mnangis ke’esakkan lalu sy mnutup mata lalu mnyebut 28 Ogos..dan sy tersedar dan mnyebut tahun 2009.. ape maksud mimP itu?

 33. sy bermimpi melihat mayat yang begitu ramai di dalam air bah yang pecah mengalir begitu deras sekali..apakah maksud nya???

 34. saya bermimpi menaiki kereta dan menalami kemalangan. Tiada sesiapa yg cedera cuma kereta mengalami sedikit kerosakan iaitu kemek. boleh tuan tolong tafsirkan..tq

 35. sy slalu mimpi kena buru ngn ssorg, dia nak bunuh sy, kami bkejaran dalam hutan.akan tetapi bila sampai tahap nak ttangkap sy slalu tersedar dr tido. mimpi ni x pnah ade kesudahan. tapi mimipi ini seringkali berulang2.selepas tersedar saya berpeluh & berada dalam keadaan ketakutan.. ape agaknya maksud tersirat mimipi tersebut…

  • maknanya:terus-terang anda seorang yang mulut memang celupar,suka mengata,setiap percakapan anda satu pun belum tentu betul,orang disekeliling anda memang tau perangai anda cuma anda saja yang tak mengaku diri anda sendiri walau kemana anda pergi pun mengata mengenai diri anda belum tentu ada yang percaya

 36. saya bermimipi pakai inai di semua jari sebelah kiri tp x merah2… org lain pakai inai yg sama tp jadi merah cantik.. ape maknernyer

 37. apa maksud nya kalau bermimpi diugut, ditakut-takutkan dengan pisau sampai merasakan takut mengancamkan nyawa, dan mengikut apa jua arahan daripada sesiapa? tolong tafsirkan secepat mungkin, terima kasih.

 38. apa maksudnya mimpi mendapat pensil banyak tapi salah satunya diminta oleh teman.ada perasaan senang dan kecewa.tolong tafsirkan secepatnya. terima kasih.

 39. apa maksudnya mimpi saya di datangi seekor biawak yang ketika itu saya di dalam rumah dan biawak itu memasuki rumah dan cuba mengigit saya,tetapi saya menbalas dengan pukulan di kepala biawak itu dan saya mencekik lehir biawak itu….tolong tafsirkan mimpi saya ini…terima kasih

  • maknanya:seseorang yang anda sangka baik yang amat rupanya musuh dalam selimut akan tetapi setiap percubaannya untuk menjatuhkan anda atau sebaliknya mengalami kegagalan tu pasal member anda tu pedih..je hati..dia..

 40. salam sejahtera..saya mau bertanya tentang mimpi saya malam ini,saya bermimpi tempat kerja saya kebakaran tak ada yang tersisa…hanya abu yang saya lihat,apakah arti dari mimpi itu???

 41. Helo…sa pernah bermimpi berada di kawasan laut and suddenly a tsunami besar menimpa. Pada masa saya bersama2 dengan family and friends but everyone was survive. Saya jga pernah bermimpi lava timbul kat rumah. Pastu tiba2 jalan raya mula terasa habanya. Then, kat corner ada baby (tk tau jantina) melambai2 kat saya. Saya melihat diri saya menyelamatkan bayi itu lalu menaiki bas…tak tahu nak ke mana. Apa maksud mimpi ini???

  • maknanya:kau..ni..berangan aja lebihh..tu..lah selalu sangat tengok cerita2 macam tu..sampai dalam mimpi pun terbawa-bawa.P/S:superhero dah terlampau banyak kt dunia fantasi cth:gaban.power ranger,superman dan macam2 lagi..kalau rasa-rasa nak cukupkan quota joinlah

  • 1)mimpi sunami tu.. adalah bantuan yang tak disangka2…sama ada berbentuk tenaga atau kewangan.. dan ianya dan iadatang dari keluarga tau kawawan anda… yang berkemampuan..

   2)lava api yang keluar itu… menandakan anda mungkin mengalami perkara yang sukar dalam melaksanakan hajat sepanjang perjalanan yang anda nak buat.. akan tetapi anda merasakan perlunya perhatian dari orang lain dalam masa anda susah itu ..bayi itu adalah kasihsayang..dan mungkin awek atau isteri atau kenalan anda wanita anda menyelamatkan suasana kesukaran itu…bas…itu… cinta sedang berputik…..tapi penghujung nya anda sahaja yang tahu..

   • Apa makna mimpi jika saya melihat seorang bayi perempuan dalam umur setahun tersenyum memandang saya. Beberapa hari kemudian saya mimpi lagi bayi perempuan dan saya meribanya. Harap boleh tolong tafsirkan, terima kasih.

  • Alhamdulillah semoga anda dapat menunailan haji atau umrah kerana mimpi minum air zam-zam hajat akan tercapai insyaAllah mudah-mudahan dan mimpi melawat kota mekah berkemungkinan anda akan kesana insyaAllah mudah-mudahan

  • maknanya:tauke kedai emas yang anda ambil gelang emas secara bayar ansuran tu akan menelefon anda berkenaan baki pembayaran bila nak full settlement..bukan apa..dah lama sangat..

  • tandannya gajah tu akan membawa rezeki yang besar..dan selepas mendapat rezeki itu kamu dengan mudah diperdaya hingga hilang semua rezeki itu ..jadi berwaspada ye

 42. Saya aru keguguran anak..2 bln lebih..sejak kejadian tu..saya sering didatangi mimpi..bayi menangis..apakah maknya? tolong reply coz sya tak dpt tdo

 43. mimpi saudara memberi tahu isteri saya telah mati tapi masa yang sama saya melihat isteri saya menunggang motosikal di depan saya dengan kepalanya yang mengalami kecederaan.

  • maknanya:kawan anda tu nak pinjam duit anda tak dapat.. jadi dengan cara tu lah dia dapat di samping menjahanamkan anda..kalau anda kalah dalam pejudian tu..dah tentu duit habis..anda susah..kalau tidak main..anda untungg..

  • Yela..saya mimpi ank umur 4 thn patah gigi depan..lalu saya bwk ke hospital..tetapi tetiba saya pulak yg bersalin kat hospital itu…kenapa yea…

 44. salam…uh can somebody please tell me how to remove a post or previous comment that i left on this site? or can i just tell the admin or something so they can remove it…it would be nice if someone replied in english…thanks…

 45. SAYA TELAH BERMIMPI DI SIANG HARI.. DALAM MIMPI ADA SEORANG PEREMPUAN MENYERAHKAN BAYI (BAYI KEMBAR LELAKI) DAN MENYURUH SAYA UNTUK MENJAGANYA.

 46. assalaimmualaikum.saya telah bermimpi disiang hari,saya bersama suami dan anak-anak didalam kereta tetiba kereta kami termasuk didalam air dan kami terkapai-kapai didlm air kemudian saya terjaga.

 47. saya mimpi ibu saya nyari kutu d rambut saya,,,,,
  trus besoknya saya mimpi lagi………
  saya mimpi kaki saya digigit anjing,,,,,,
  saya mimpi sama suami menyebrangi sungai,,,,,,

  • maknanya:kutu berkaitan dengan rezeki kaki di gigit anjing berkaitan dengan akan ditimpa musibah menyeberangi sungai bersama suami maknanya akan berpergian jauh di tempat asal maksudnya merantau.P/S:jadilah pendatang dengan izin jangan jadi pendatang tanpa izin

  • maknanya:dalam minggu ini anda mungkin kena saman dengan polis tu sebab mungkin lesen dah tamat tempoh,road tax expired,salh laku di jalanraya atau sebaliknya

   • sy bermimpi arwah suami datang nenarik tangan sy dan menghempap sy,kmudian sy mmbca ayt2 suci al-quran,kmudian arwah suami sy melepaskn sy dan pergi buat selamanya.ape maksud mmpi sy itu.

  • maknanya:dalam mimpi tu..anda telah mencelakakan seseorang tanpa disengajakan..bererti anda ada membuat kesalahan pada seseorang tanpa anda ketahui

 48. ass. saya mimpi melihat seseorang yang amat saya kenal memenggal kepala mama saya , padahal dalam kehidupan nyata mama saya sudah almarhumah,.. orang yang memenggal kepala mama saya itu sangat dekat dengan saya dan keluarga saya,.. mohon pencerahannya,.. jika berkenan tolong tafsirkan apa arti mimpi tersebut,.. sebelumnya saya ucapkan terima kasih,..
  wass.

  • mimpi itu mungkin ada hajat almarhum yang belum tercapai.. dan hanya orang yang memenggal sahaja yang tahu.. so tanya lah pada si pemenggal itu jika diketahui siapakah orangnya…jika tidak ketahui.. sembahyang hajat dan istikharah…minta petunjuka dari tuhan,jika bukan islam…berikan makan pada anak yatim ataun orang miskin atau orang tua seramai 40 orang atau lebih dengan ikhlas… dan niat kan pada tuhan…mohon diberi petunjuk …

  • maknanya:sekiranya kawan kamu itu ada membela kucing di rumahnya,,kucing itu kemungkinan besar selalu tidak cukup makan..jadi didalam mimpi kawan kamu itulah kucing boleh berkata-kata..P/S:kucing pun tau juga lapar

 49. assalamualailkum..kwan sy bermimpi berjumpa kucing putih yang boleh bercakap.dan dia ada berbual dengan kucing itu,apa maksudnya?tq

  • maknanya:bagus kawan kamu tu kerana menyelamatkan kamu dari tergoda oleh seseorang yang akan ada pengoda yang cuba mengoda kamu..jadi..disebabkan member kamu tu tau mengenai atitude orang itu,dia bagitau awal-awal lagi sebelum kamu diawang-awangan..P/S:jangan kau pandang bibir yang manis..kerna ia bisa menhancur mu..

  • maknanya:betul kata vee tu..akan ada di antara ahli keluarga mu yang akan..??kalau geraham bawah,yang berusia bawahan kamu tidak kira kiri atau kanan

 50. salam arniey,melalui pengetahuan sy,klu mimpi mcm awk ni,akan ada kematian atau kehilangan seseorg..tp x taw la btol ke x..

 51. bencana alam……………………………..perceraian………………….dialog pengantin ghaib.pleace tolong di tafsirkan,aku pengantinya so pasanganku wanita yg tidak ku kenal dg ciri2 ke ibu ibuan, gaun merah.membicaraka sesuatu…….(ma;af rahasia).bisa di tafsirkan g?

 52. 2 hari yang lalu saya bermimpi cincin yang biasa saya pakai ada ditangan kanan mantan pacar saya.. saya sempat kaget melihatnya, tapi nggak sempat ngomong karena begitu saya liat kenapa cincin saya ada ditangan kanannya, saya hanya bengong dan diapun pergi..
  Apa artinya yah mba? thanks

 53. Baru-baru ini kwn saya mengerjakan umrah di Mekah dan ketika disana dia bermimpi membelikan saya seluar yang cantik sebagai hadiah dari sana..
  apakah makna disebalik mimpi tersebut?

 54. sebenarnya kawan saya bermimpi bahawa dia dikelilingi oleh buaya yg sangat banyak…beliau cub auntuk lari tetapi tidak berjaya…
  apakah maksud mimpi tersebut?

 55. kawan saya bermimpi bahawa beliau dikelilingi oleh buaya yang sangat banyak…beliau cuba untuk lari tetapi tidak berjaya

  apakah maksud mimpi tersebut

 56. salam..sya mntak tlong jelaskn mimpi saya..
  1)mimpi berjumpa dgn arwah suami,dlam keadaan bhgia dan tersenyum seperti sewaktu brsamanya dulu..
  2)mimpi kiamat terjadi,dunia porak peranda,allah menunjukkan maksiat dan dosa-dosa yg berlaku atas dunia ini,sya menangis dan ketakutan.dah 2X seumo hidup sya brmimpikan kiamat..tolong jelaskn sya msih takut..

 57. Saya bermimpi bertemu/berbicara/mengadap raja/sultan…… dan raja/sultan itu tersenyum melihat saya dgn raut wajah ceria umpama bahagia melihat keadaan saya…..

 58. saye , suami , anak n abah berada kat tnah perkuburan.tbe suami menegur saya ade seorang laki yg saye x kenal kene belit dgn ular warna hijau putih.ape kah makna mimpi sy itu.

 59. Ass.. saya Bermimpi kalo saya melahirkan seorang bayi kembar 3 cwo yang wajahny amat tampan,tetapi aneh nya kenapa saya bisa melahirkan seorang bayi sedangkan saja saya belum pernah bersetubuh atau menikah

 60. saya bermimpi dicium mantan pacar, dlm mimpi trsebut saya smpt menolak n menanyakan satusnya, laki2 itu bilng tidak blm pnya pasangan , lalu laki2 itu kembali menciumi saya. apa arti mimpi tsb, ketika saya sadar trnyata bru jm 5 pagi.

 61. saya bermimpi dicium mantan pacar, dlm mimpi trsebut saya smpt menolak n menanyakan satusnya, laki2 itu bilng tidak blm pnya pasangan , lalu laki2 itu kembali menciumi saya. apa arti mimpi tsb, ketika saya sadar trnyata bru jm 5 pagi.
  bs tolong bls k email sy, sblmnya trim’s rusmi_mid02@yahoo.com

 62. saya bermimpi siang hari (pagi) gigi atas luruh 2batang & gigi bawah luruh 1batang.

  selepas 3hari saya bermimpi musuh keluarga saya (saudara bapa) menjemput sya ke majlis hari jadi anaknya & saya telah membeli sebiji kek utk hadiah hari jadi…

 63. ass wr wb. …..saya bermimpi ada 10orang yang saya kenal di kampung banyak yang meninggal, lalu saya melihat kakak wanita saya ikut menggotong keranda lalu dia saya minta istirahat untuk saya gantikan mengangkat kerandanya. lalu saya mengangkat keranda itu. apa arti mimpi saya itu bos?

 64. saya bermimpi arwah bapa saya meninggal diatas kerusi dan bgn semula secara tiba2 disebabkan saya memuja patung didalam bilik…walhal bapa saya baru berapa hari meninggal dunia….tolong beri penjelasan…..apakah maksud mimpi ini???

 65. Salam W.B.T
  Mimpi berjumpa dan dikejar wanita tua yg telah tiada. (Wanita itu adalah jiran sy.) Harap anda blh tafsirkan. T.Q.

  • salam..pg td lepas sahur sy tidur dan bermimpi di datangi arwah nenek sambil berpesan kpd sy supaya banyak bersabar dan jangan menangis..apakah maksudnya itu…dlm beberapa hr ini anak perempuan sy berusia 4 thn pula kuat meragam dan mengamuk kalau kemahuannya tidak dituruti..

 66. salam, mimpi sy lagi dasat.. dulu selalu gak mimpi kiamat. langit runtuh n trbelah.. gunung meletus di sana sini, orang brtempiaran lari, ombak besar, dan yg paling scary, ada bunyi tiupan (sangkakala?) yg sgt kat sampai menyakitkan telinga… oo.. takut wo.. tym tu keluarga aku x tau kat mana. suma menyelamatkn diri msg2.. pastu, cam ada suara dr langit, tp x ingat apa yg di ckpkannya..

 67. Saya bermimpi melawat 3 tempat di mekah:
  di tanah perkuburan
  mengambil wudu’ di masjidil haram
  di kaabah..

  mimpi yg sama berulang kali ..apa maksud tersirat ..

 68. Saya bermimpi melihat tokoh ulama muhammadiyah, DR Hamka hidup lagi tapi kemudian berjalan sendiri ke kuburnya. apa maknanya terima kasih

 69. nak tanya….kalau mimpi seorang tua berkata nanti aku buat kan kau keranda yang lebih besar …apa maksudnya…..??betul 2 nak tau lah…

 70. saya bermimpi berlumba lari bersama rakan2 yg saya kenali…………..& melalui mcm adventure…g2lah nk tahu sngt2…

 71. semalam saya bermimpi kiamat suda tiba…sya lihat batu2..pokok2 berlaga sesama sdiri dan benda hidup mahupun yg mati..manusia dan haiwan bertempiaran menyelamatkan diri…apakh ertinya?

 72. salam hangat,
  beleh tanya soal mimpi,,?klau mimpi melihat matahari kembar,lalu mengumandangkan azan apa artinya ya,lalu mendengar suara mantan pacar bilang”kamu harus relakan semua”

 73. salam hangat,
  beleh tanya soal mimpi,,?klau mimpi melihat matahari kembar,lalu mengumandangkan azan apa artinya ya,lalu mendengar suara mantan pacar bilang”kamu harus relakan semua”thanks

 74. saya mimpi termakan biawak..rasa yang sangat pahit dan mual..sehingga saya terbagun pagi pun masih mual dan loya..

 75. semalam saya tersedar pukul 5.30am lalu menangis2 sebab saya baru lepas bermimpi tentang suami saya meninggal dunia akibat kena hempap beg golf ketika mahu keluar negara untuk aktiviti main golf

 76. “mimpi saya ni berlaku dlam bulan ramadan tarikh 16hb nuzul quran tahun lepas. selepas selesai baca quran saya terus tertidur atas sajadah, mimpi sayani macamni…saya dibawa oleh suatu suara ke suatu tempat penghujung jalan dan saya diarahkan mendongak ke arah langit lalau saya terpandangs ebuah mahligai yg sangat indah lagi besar, kubahnya berwarna hijau zamrud…lalau saya bertanya suara itu tempat apakah itu? jawapnya itulah tempat balasan yg Allah sediakan bagi seorang insan yg berhati mulia dimana dia membalas kejahatan orang pada dirinya dengan kemaafan” selepas itu saya meminta izin untuk masuk dalam mahligai tersebut tetapi suara itu berkata saya tidak boleh lagi masuk ke dalamnya sebab belum sampai masanya lagi dan saya kena balik dulu….dan saya terus terjaga….

 77. assalamualikum..
  saya bermimpi bakal madu dtg umh..salam,peluk dan cuim pipi sy..die layan sy dgn sgt baik..utk pengetahuan sy tdo dalam keadaan yg baik,bca doa,ayat qursi,3qul,dalam wuduk,sebelum tdo sy menunaikan solat n mengaji..ape maksud mimpi tersebut??

 78. Saya mimpi berjalan jauh dgn keluarga & tiba disatu tempat, saya rasa banyak cacing hitam pada keseluruhan badan tapi ia ada taring(kecil)yang boleh hisap darah. Saya dapat buang kesemuanya selepas dapat capai ‘ibunya’-pendek warna kemerahan. Apa maksud mimpi ini, ya?

 79. saya bermimpi menghalau seekor katak dan lepas tu katak itu melompat kepada saya dan lalu mengigit tangan saya, saya tepis katak tersebut dan terus tercampak keluar dari rumah saya

 80. saya bermimpi mengenai tanah runtuh dan menimpa rumah2…tanah runtuh menutup jalan-jalan yang ada..apa pentandanya

 81. Assalamualaikum,
  kawan saya bermimpi yang saya duduk di atas pelamin untuk berkahwin..tetapi pasangannya kabur..tidak kelihatan, apakah maksudnya itu

 82. aq bermimpi sedang melihat sebuah kolam yang sederhana. . .yang aq bngungkan, ,kok didalam kolam tersebut aq melihat 2 ekor ikan yang berkaki. .mksutnya apa y??

 83. SAYAB MIMPI MEMOTONG RAMBUT SENDIRI..SELEPAS MENGGUNTING WAJAH DAN KEADAAN RAMBUT SY KELIHATAN MENARIK,,APAKAH MAKSUD MIMPI SY

 84. saya sering bermimpi bertemu kekasih lama.
  kalau saya ada masalah dengan suami,pada malamnya saya sering bermimpi dia (kekasih lama menasihati dan mengembirakan hati saya)
  tolonglah saya kerana ia kerap datang setiap kali saya ada masalah rumahtangga denga suami.

  • NAK TANYA DULU SKIT… SEMASA KAMU BERGADUH DGN HUSBAND TU…. ADA KE TIBA2 KAMU TERINGATKAN KEKASIH LAMA KAMU…?SAYA AKAN REPLY KAMU KEMUDIAN…

 85. saya bermimpi bertemu dgn beratus-ratus mayat mangsa kemalangan yang berbagai-bagai rupa.tlg tafsirkan mimpi ini.

 86. asslamulaikum……….saya bermimpi gn 2 ekor ular yang berwarna hitam & emas……ular emas mengigit saya manakala ular yg berwarna hitam telah masuk di belakang baju saya………apakah makna sebalik mimpi itu?

 87. salam…. saya bermimpi ada sekor ular berwarna hitam duduk di belakang badan saya sewaktu tidur dan apabila tersedar, saya terus capai dengan tangan dan terpegang kepala ular itu… lalu ular hitam itu terus mengigit jari telunjuk saya dan terus lari…….. tetapi terdapat kesan lingkaran bentuk ular dibelakang badan saya itu ………apakah makna mimpi saya itu?

  • mimpi ular hitam patuk tu tanda nya tak baik… samaada ada kamu akan sakit atupun ada orang yang telah menyihirkan kamu ataupun ada orang yang cuba mengkhianati kamu… banyakkan beristigfar dan berdoa…. HANYA DOA SAHAJA YANG DAPAT MERUBAH TAKDIR…

 88. saya bermimpi keluar hingus dari hidung, tapi bila hembus tak keluar. Saya ke toilet dan cuba hembus lagi, bila ditarik, keluar seekor cacing gelang panjang gak la. Dalam mimpi tu saya cakap agak nyer inilah punca saya selalu kena asma. Apa makna mimpi ini. Terima kasih

 89. salam,saya bermimpi berkucupan dengan bekas kekasih seolah-olah benar..sedangkan saya sudah tidak berhubung dengan nya..apa ertinya?

 90. salam..mlm td sy bemimpi ade 2 ekor lipan, then sy smbur dgn ridsect tp sekor tu hya diam tp lg seekor bkliarn tdak mati dan tbe2 bdiri tegak. apa maknaye itu?

 91. salam,semalam saya bermimpi bekas kekasih saya senyum pada saya dan tidak berkata apa2..Apakah maksud didalam mimpi saya?.

 92. salam kenal,.
  “saya mau tanya arti mimpi, saudara saya bermimpi di badan saya dia melihat ada lintah 3 ekor.
  apakah itu artinya !!!??
  terima kasih.

 93. salam…
  sy ada 2 mimpi dlm …
  pertama: sy mimpi adik bapa sy datang ke rumah dan mmberi byk hadia tp hadia satu tu kmi buka ada pelbagai jnis binatang yg keci2…yg sy tau ada bnatang lipan dan mcm ada semut warna hitam semua…..?
  kedua: sy mimpi tahi di dalam mulut sy dan sy muntah kan nya…ishh geli aku …..apa maksud nya tu?

 94. salam..
  sy bermimpi digigit ular sebanyak 4 gigitan..
  1 d daerah alat kelamin sy..
  3 lagi d sisi telapak tangan kanan…
  sy mau tau pertanda apkh itu???
  waslam….

 95. sy bermimpi rambut sy luruh setiap kali disisir dengan tgn.. setiap kali sy sisir, setiap kali tu luruh..
  dlm mimpi yg sme, gigi depan, bawah sy, mcm longgar nk tercabut.. tp bukan seluruh sebatang gigi 2.. tgh2 gigi 2 steady, cume sekeliling 2 yg longgar.. nk explain pn x reti.. kalo ade sesape faham, tolong ye..:)

 96. saya bermimpi terselamat daripada peperangan atau rusuhan. dan saya dapat meloloskan diri bersama seorang orang tua.

 97. Assalamualaikum..

  Saya bermimpi yang mengatakan saya akan mati pada akhir bulan Rejab..Apakah maksud mimpi saya ini..Saya bermimpi pada malam hari..

 98. Saya bermimpi ada pencuri mencuri basikal saya dan motorsikal jiran saya. Dalam mimpi tersebut saya memanggil jaga yang bertugas tetapi jaga tersebut hanya memandang pencuri dan gelak sekuat hati sahaja. Pohon bantuan.

 99. salam, sy bermimpi telah menyanbut kelahiran seorang bayi dan tidak pasti ape jantina bayi tersebut,lalu sy bertanya kepada ibu bayi berkenaan yg sy ingin mengambil anaknye..lalu die menyerahkan anak yg sy sambut kelahirannya, kedua nya sy bermimpi, terdapat 2 keluarga yg susah n mempunyai anak lelaki dlm usia 2 thn, lalu sy tye kepada ibunya untuk mengambil anaknya utk di jadikan anak angkat dan ibu itu menyerah kan nye. apakah maksud mimpi saya itu…

 100. saya bermimpi datang ke makam calon ibu mertua saya..makamnya lebat dengan rumput..tiba2 ayah mertua datang dan berkata..jangan kau berpacaran dengan anakku lagi,,knp ya??

 101. Saya mimpi berenang ambil bayi yg terapung dilautan, dan saya bwa pulang sambil baca surah Qulhu/Al-ikhlas (Alquran).. artinya apa?… tolong ya

 102. mimpi kepala ibu ditusuk tusuk jarum dan dia ( ibu ) tidak merasa kesakitan dan nyatakan kalau ibu sakit geger otak, tolong maknanyaa apa ?

  Terima Kasih

 103. sy bermimpi, mendapat sesuatu dari pada seorang lelaki.. sy pegang apa yang diberinya dengan kuat.. apabila sedar dari tidur, tangan saya masih dalam keadaan megemgam, tp tiada apa’2 pada tangan sy.. adakah mimpi ini mainan tidor atau pertanda?

 104. Mimpi saya,

  Saya menaiki motor bersama seorang Haji (yg saya kenali dan hormati). kami melalui kawasan jalan di sebuah padang luas. Sekelilng perjalanan ratusan anjing berkeliaran namun tidak menyerang. Kemudian kami melintasi sekumpulan singa-singa liar yang banyak namun tidak juga menyerang.

  Kemudian kami menuju ke selekoh sebuah bukit dan seekor kuda berwarna hitam melintas dan selepas itu di sebalik bukit saya lihat 7 wanita (ala nenek kebayan) berbaju putih dan berambut putih memerhatiakn saya.

  Apa maksud mimpi ini?

 105. sy bermimpi tentang manusia biasa ttetapi mempunyai siafat yg amt pelik.yg merupai pontianak(membubuh serta mghisap darah manusia yg d benci nya…dlm mpi itu sy sy menyksi kan kejadian seorg pontiank prmpuan itu mghisap darah seorg mgsa..drtah nya mgsa tersbt dgn rakusdlm mpi sy itu jga sya melihat pontinak tersebut mgluarkan g taring yg sgt tajm,dgn mka yg amt menyeramkan,,yg mengherankn sy kenapa potianak2 tersebut tidak mencederakn sy bersama ahli klga sy yg lain,,,kdaan menjadi sunyi sepi,,kelihatan 1 psangan pontianak tersbut nyah dr tpt kejadian dgn menaiki sbuah kereta yg berwana merah,di sebalik rumput @paddi yg tumbuh memanjg..setelah hilang d pandangan mta saya,kelihatn asap berkepul keluar dari rumput2 ter sebut

  apa mksd d sblik mpi itu?,,sy ingin tau sangat..

 106. en saya nak bertanya saya bermimpi berada didalam sebuah bilik yang di penuhi air yg banyak lalu air tu tadi ditiup dengan angin sedekit demi sedikit air tadi tu surut saya pun berjalan lepas saya berada disebuah rumah ada pulak seorang memakai kopiah berwana putih disampingnya ada budak yang sedang diberi makan dalam pada masa tu anak saya no dua datang dalam mimpi dia memberi saya hadiah dengan senyuman pas tu saya katakan pada ayah dah nak balik ni anak saya yg no dua tu tadi menyatakan tunggu akak pun nak beri hadiah . setiba saja anak saya pertama tu tadi dia pun beri hadiah tapi dengan muka yang agak marah saya pun terima hadiah tu . hanya sampai kat saja mimpi saya. untuk pengngatawahan en anak saya semu tu ada pada maknya saya dah berpisah dah hampir lima tahun . saya dah lama tak jumpa anak saya . saya mohon terangkan maksut mimpi tu tadi

  • itu tandanya birthday anda dah tak lama lagi.. anda akan meraikan di tepi kolam bersama family.. Happy birthday to You..

 107. salam..sy ada satu soalan dan saya masih terpikir2 lagi..apakah maksud mimpi dipeluk oleh seseorang yg saya syg..tp org tu telah telah menjadi milik org lain..

 108. Salam. Saya hendak bertanyakan saya bermimpi mengenai Bos (majikan) saya. Saya sedang menghadiahkan dan memakaikan beliau sepasang kasut berwarna putih yang telah dibeli oleh saya. Dalam mimpi itu, majlikan saya amat gembira dan bertanyakan kasut itu muat tak ?
  Untuk makluman majikan saya adalah seorang perempuan.

 109. saya hendak bertanya mimpi kawan saya yang kekasihnya bermimpi dia dibawa oleh wanita lain ketika beliau berjalan-jalan.. dan mengalami mimpi yang sama sebanyak tiga kali

 110. salam,

  saya bermimpi baju pengantin saya dipakai oleh orang dan orang itu berkahwin dengan kekasihnya tetapi dirumah saya dan baju itu diberikan oleh emak saya kepada pengantin perempuan itu.

 111. salam,baru-baru ni sy bermimpi bhawa sy telah mnyusukan anak sedangkan sy blum berkahwin lagi.apakah sy perlu mempercayainye dan apakah tafsiran bg mimpi sy itu…

 112. sy ada bermimpi di gigit dgn kucing …kmudian keesokan harinya..sdg sy mkn d kdai mkn,kucing yg sma dtg kt sy..apa mkna nyer itu

 113. salam…
  Saya bermimpi seekor harimau jadian dtg serang keluarga saya, kemudian harimau itu bagi amaran, kalu nk keluarga saya selamat kami semua mesti sentiasa bersih kan peralatan (senjata) yg harimau tu bgi…
  apakah maksud mimpi tersebut?

 114. Akm,

  saya bermimpi berjumpa dengan wanita atau bidadari yang bercahaya wajahnya dan tersenyum selalu. dia membawa saya ke sebuah taman yang cantik,indah dan tenang sekali. dia juga membawa saya berjumpa dengan beberapa orang2 disana dan mereka semua sgt suka pada saya. apakah maksud mimpi tersebut?

 115. salam,
  sy mimpi pelik rasanya malam tadi.Sebelum ni xpernah mimpi cam ni, mimpi berjalan dengan rambut yang botak di tengahnya.
  apa agaknya tafsiran mimpi ni?

 116. sy tlah bmmpi mengangkat keranda utk d hantar ke tanah pkuburan, tp hnya sy sorang je pmpuan yg lain smuanya lelaki.. apa mksud mmpi tsebut ya????

 117. saya ada 1 pertanyaan… pada malam jumaat yang lalu saya mimpi saya telah ditangkap khalwat dengan seseorang yang saya kenali.. apakah petandanya itu??

 118. saya bermimpi membersihkan daki2 diseluruh tubuh saya,apakah artinya?tolong dijawab ya,karena mungkin ini sangat berarti untuk saya….

 119. 1 ” mimpi ini saya hadapi semasa saya masih kecil, jadi saya tidak dapat memberi gambaran yang jelas tetapi ianya masih lagi dalam pemikiran saya hingga kini, saya bermimpi bersama nabi musa / isa di atas banggunan, kami tidak berbual, tetapi setelah turun daripada banggunan tersebut, sebelah kawasan hujan, tetapi sebelah kawasan cerah” – andai ianya tidak jelas, tidak perlu ditafsirkan-

  2 ” saya bersama dengan kawan saya berjalan menemui kawan yang lain di tandas, dalam perjalanan, saya rasakan gusi belakang saya semakin membesar, apabila ianya pecah, saya mengeluarkan gusi tersebut keluar dari mulut dan menadahnya menggunakan tangan saya, tidak lama kemudian, semakin banyak serpihan daging keluar dari mulut saya, sehinggakan pabila saya tiba di tandas tersebut, saya terpaksa menadahnya menggunakan baju saya ”

  apakah maksud mimpi saya itu?

  • hari tu dapat lagi mimpi yang lebih kurang seperti mimpi yang kedua di atas. sebelum melintas jalan, ada lelaki yang telah berlari melintas jalan sedangkan jalan itu masih ada kenderaan. saya telah terduduk dan menutup wajah saya, tidak lama selepas itu, saya melihat lelaki itu telah kemalangan. saya lalu menuju ke longkang untuk muntah, lalu saya muntah sebagaimana mimpi di atas dimana saya muntahkan seketul daging bersama darah, tetapi ianya tidak lah sebanyak seperti di atas, hanya memenuhi dua tapak tangan saya sahaja. warna darah tersebut juga tidak lah sepekat sebelumnya. ianya lebih kepada coklat kehijauan.

   beberapa hari selepas itu saya bermimpi lagi menuju ke tandas untuk berkumur, ketika berkumur, saya merasakan mulut saya dipenuhi dengan biji2 kecil seakan biji selasih. pabila saya memuntahkannya, ianya tidak disertai darah, tetapi ianya kelabu jernih.

   ketiga – tiga mimpi ini saling berkait. saya seolah dapat merasakan keluarnya benda2 tersebut dari mulut saya. 2 mimpi yang baru saya hadapi adalah dalam ramadhan yang lalu.

 120. saya mimpi tangkap ikan dan selepas itu saya lepas semula ikan itu .
  saya juga mimpi rumah banjir dan tenggelam lebih kurang 2 kaki tingginya.Apakah alamatnya?

 121. saya baru je mimpi melihat 3 ekor beruk @ monyet putih. Ibu dan 2 ekor anak nye . sy beli dan terus bawa balik rumah. ape mksudnya ye? tq….

 122. saya bermimpi bertemu dgn kwn saya dan maknya,semasa bertemu maknya menyentuh perut saya dan memberitahau saya bhw dlm perut saya ada 2 jasad????jd saya ingin tahu ape maksudnya tu?

  t.q

 123. salam..
  saya bermimpi didatangi arwah ibu angkat yang menjaga sy dari kecil dan juga arwah sahabat baik saya beberapa malam berturut – turut , kedua – dua arwah seolah – olah datang menjemput saya untuk bersama mereka..apakah hikmah atau maksud yang tersirat disebalik mimpi tersebut…Pada masa yang sama saya,mengalirkan air mata tanpa sedar…

  tq…salam

 124. saya bermimpi melihat kawan sedang makan di dalam pinggan. Yang peliknya kawan saya tu klu normal badan dia berisi, tp dalam mimpi tu dia kelihatan kurus. Apa maksudnya

 125. mimpi ayah eksiden langgar pokok…dan saya menangis teresak-esak hingga saya terjaga….dan mimpi kapal terbang yang kawan saya naiki terhempas dan saya menangis teresak2 sampai saya bangun dari tidur

 126. saya bermimpi berjumpa dan bercakap cakap dgn keluarga di raja. Mimpi pertama bertemu n bercakap dengan tengku mahkota, mimpi kedua bercakap dengan permaisuri sultan, mimpi ketiga bersama sultan dan keluarganya. dan kami sangat gembira.

 127. isteri saya sudah lapan bulan mngandung. bakal menimang cahaya mata kedua. isyallah ogos ini. sejak akhir-akhir ini saya selalu bermimpikan ular. boleh tolong ramalkan saja. trima kasih.

 128. assalamualaikum…baru2 ni sy ade bermimpi ttg bayi..tp yg melahirkan bayi itu bkn sy,tp suami sy..sy yg menymbut kelahirn bayi tersebut..bayi tu keluar kaki dulu,baru kepala..bole tlg jelaskn mimpi ni..terima kasih..

 129. Assalamualaikum…saya ada mimpi melihat seluruh tubuh bekas suami saya terangkat ke udara dgn posisi celentang, sambil dia berkata jng cinta saya, lihat nih saya trs di perlihatkan nya tubuh nya terangkat ke udara, tolong jelaskan apa arti mimpi ini…trimakasih..

 130. salam..saya bermimpi melihat biawak yg cukup besar keluar dari kereta dan berkeliaran…saya ketakutan dan menjerit sepanjang masa.(2)saya bermimpi mengadakan hbgn sex dgn lelaki yg kita minat dan suka..tapi dia tak tau yg saya suka kat dia.harap2 sapa2 tlg explain…terima kasih.

 131. ayah saya bermimipi arwah mak datang mengambil saya, tetapi saya dipeluk oleh bapa saya, yang diambil sebagai ganti anak saya yang 2 orang tu,ayah saya menangis, pakah maknanya…terimakasih

 132. sy bermimpi di gigit lintah yg banyak di kaki, sy cabut satu persatu tp lintah tu kecik je tp ada 1 ekor tu dia cepat je besar (cpt dia hisap darah) cm dlm mimpi tu x de pun darah

 133. salam…
  saya bermimpi di ikuti oleh anjing dan anak kucing…anak kucing tu tak lah terlalu mgikuti saya…tetapi anjing tu ikut saya kemana saja saya pergi…saya berlari dia turut lari…saya myorok dia temui saya…walauapa pun saya wat untuk jauhi dia dia tetap ikuti saya…

  itu sahaja…tq

 134. sy mimpi melihat kabah tp kabah terdapat 2 yg satunya miring ke arah kiblat,trus sy masuk ke dlm kabah yg 1 nya,tp stelah msk di dlmnya seperti mesjid dan ada orang2 yg badannya besar dan sy masih di persilahkan makan makanan mereka seperti telur dadar. apa yah…arti mimpi sy???

 135. Met siang…

  wkt sy hendak pergi dg teman sy, di tengah jln bertemu dengan 2 rusa yang lagi duduk,,,,

  kemudian datang seorang pria kemudian berubah menjadi rusa dan ikut bergabung sm kedua rusa tersebut..

  tidak jauh dari sana, di depan pintu sebuah toko/rumah/toilet/ dsb nya ( m’f lupa)

  ada banyak ular kecil-kecil, anak ular yang baru netas dari telurnya…

  maksud dari mimpi saya itu apa ya???

  tolong d’jawab…
  makasih…

 136. slm.

  saya bermimpi telah melahirkan seorang bayi.tak pasti bayi lelaki atau perempuan. dlm mimpi tu saya memangku bayi itu dgn gembira sambil mencium bayi tu.bayi tu hanya diam tidak menangis langsung.dan dlm mimpi tu emak saya juga berada di sebelah kami sambil melihat dengan gembira.
  apa maksud mimpi saya?

 137. saya mempunyai teman lelaki dan kami merancang untuk berkahwin..malam semalam..saya bermimpi die berkahwin dengan orang lain…apakah tafsiran bagi mimpi tersebut….

 138. saya mimpi bercinta dengan seseorang yang saya kenal,dalam mimpi tersebut dia ditinggalkan oleh kekasihnya, kemudian saya bercinta dengannya tetapi dalam dunia realitinya dia ada kekasih,Apakah makna mimpi tersebut?

 139. Pada tanggal 22-08-2010 malam saya bermimpi:
  -mengidap penyakit yang sangat berbahaya yaitu penyakit hepatitis / hati yang sangat berbahaya

  -Apa arti mimpi saya tersebut?

 140. semalam saya berminpi hujan lebat beserta petir sehingga tempias hujan kena bdan saya, semsa saya menyuruh anak saya jangan bermain hujan tiba-tiba dia berlari dibawah sepohon pokok dengan sepantas kilat anak saya di panah petir tapi bila saya mengangkat dia masih hidup dan saya amat bersyukur. Saya memohon sekiranya dapat mentafsir mimpi saya itu. sekian, terima kasih.

 141. salam,kenapaya blik2 sy mimpi benda yg sama……..
  sy jmpa dgn seorg laki yg blik2 tolong sy……….
  tp ianya tdak jelas……….ap maksudnya tu ya?

 142. salam,,knapa ea sya mimpi trus bersih” rumah,trus mimpi minta maaf ma orang tua,,dan sujud di kakinya,,,dan sya juga mimpi masuk masjid dan disitu juga saya bertemu seorang pemuda tpi gg jelas,,,,,tolong pa sih maksud dri mimpi” tue,,ea?

 143. saya bermimpi sesuatu yg menyedihkan…org yg saya tidak suka menyukai saya dlm mimpi…dn org yg saya suka berpegangan tgn dgn pompuan lain.. 😦 kemudian saya menangis…. sile bls…

 144. Salam…. Ibu saya seringkali bermimpi Ular…. setiap kali dia mimpi ular dia akan haid.. Apakah maksudnya tu…??? dia sekarang tertanya-tanya… apa maksud disebalik mimpinya itu…..

 145. Salam…pada subuh 31 Ogos 2010 sya bermimpi melihat air laut yang dipenuhi ayat al-quran..dan setiap kali ombak dtg ada siput2 yg pada kulitnya dipenuhi ayat al-quran juga..sya teringin mengetahui apakah maksud mimpi sya itu…

 146. salam.. sy terjumpa blog ni dan say tertnya2 tentang mimpi sy ..
  >> mlm tadi sy bermimpi bhwa saya steam muka sy & terus jerawat kat muka saya ok .. & masa tu sy xpasti barada lam train bersama orang2 yg tidak dikenali + kawan2 .. dari jauh .. saya lihat ada kapal terbang.. baru sekejap sy cakap lam hati “kapal terbang tu rosak eik” & tiba2 enjin tu b’asap & hempas .. lidah sy t’kedu .. & sy hampir mnangis krn bru tringat pada malam tu gak aunty sy otw to KL guna airplane. Nasib baik la akak sy bangunkan sy ..

  klu boleh .. boleh tlg bgtau tak ?
  terima kasih ya . wasslm..

 147. hai,

  1. saya bermimpi mengangkat keranda seorang diri, dgn berlari laju di tanah kuburan dan turun bukit tiada masalah. Saya melihat banyak hantu duduk dikubur. Yang aneh saya tak takut
  2. Saya mimpi memikul 2 anak harimau yang saya letak di bahu saya. Boleh tafsirkan mimipi

  • hal mimpi rasanya tak boleh nak think positive dalam memberi pengertian mimpi tu.. hari tu saya ada tengok tanyalah ustaz (kalau tidak silap saya..) tajuknya berkaitan mimpi.. mimpi ular bukan bererti bakal dipinang seperti yang sering kita fikirkan.. tetapi ianya bermaksud buruk.. lebih2 lg kalau ular itu warna hitam.. jadi tambahkan lagi amalan agar dirimu dipelihara.. insyaAllah.. =)

 148. assalamualaikum….baru-baru ini saya ada bermimpi bertemu dengan seorang lelaki…saya betul-betul berdiri di depannya tetapi ia tidak nampak saya…lelaki itu baru saya kenali..;apa maksud mimpi ini…..

 149. Misiiiii, numpang nanya… berturut2 aku mimpi ada 3 celeng masuk rumah, trus ada 3 mayat g dikenal dlm rumah… kira2 artinya apa ya???? makasih

 150. salam… saya ingin bertanya tentang mimpi isteri saya…
  isteri saya bermimpi kapal terbang yang dinaiki terhempas..
  isteri saya bermimpi pada siang hari waktu petang.. sekian terima kasih…

 151. salam, sya slalu mimpikan seorng tman rpat sya.. terlalu kerap.. org kte mgkin satu hri nnt die akn tngglkn sya tpi sya msih rgu2 dgn anggapn mreka.. tlong sya…..

 152. salam, saya bermimpi yang rumah saya dibasahi air hujan iaitu atap rumah saya bocor teruk bila hujan……tolong saya beri maksud mimpi saya nie…adakah saya akan mendapat perkhabaran yang baik atau buruk…terima kasih,

 153. salam dan selamat pagi……….saya ingin bertanya tentang mimpi saya,saya mimpi menggunting rambut saya sendiri tapi rambut tu jadi panjang pendek……..apabila saya nak repairlah rambut tu tadi tak de kedai yang sudi nak gunting…………..apa agaknya maksud mimpi saya

 154. Sebelum saya jadi mualaf saya bermimpi berhenti di sebuah masjid,uniknya dr mimpi itu saya lihat tempat ambil air wuduh letaknya sebelum masuk masjid tersebut,masjidnya warnanya hijau muda ,tapi saya jarang lihat warna seperti itu dan sangat bersih, di mimpi itu saya di tanya oleh seseorang yang saya tidak kenal.kenapa kamu tidak masuk?saya jawab saya tidak bisa shalat.ahkhirnya mimpi itu hilang.Brapa bulan kemudian setelah saya masuk agama islam saya bermimpi brapa kali shalat tapi tdk sampai selasai atau ambil air wuduh dan tidak selasai juga.Kemaren saya bermimpi hampir sama pergi k suatu tempat dan saya berhenti ambil air wuduh sampe selasai tapi waktu saya mau masuk ke masjid siap shalat saya terbangun.Tolong kira2 mimpi seperti itu artinya apa?harus di ketahui saya masih sangat baru dengan agama yang saya pilih ,jadi masih banyak hal yang saya belum pelajari.mohon bantuan terima kasih banyak

 155. bb sy meninggal dlm kandungan baru2 ni..slps tu sy selalu mimpi diberi bayi dan budak untuk dijadikan anak angkat…saya amat menyayangi anak2 tersebut…ank2 yg hadir dlm mimpi sy berbeza setiap kali sy mimpi..tapi sgt kerap mimpi bayi ni..apa maksudnya?

 156. Assalamualaikum.

  Didalam mimpi aku merasa perut ku sakit dan ingin buang air besar, lalu aku pergi ke kamar mandi dan baung air besar, ehhhh..tiba-tiba se ekor Ular Yang Sangat besar berwarna Kuning Langsung Mematuk paha aku sebelah Kanan Dua Kali..dengan bersamaan terpijak ku kotoran ( Tahi)
  apakah makna disebalik mimpi saya itu…??? ada sesiapa yang tau????

  nip: saya sudah berumah tannga..!!!

 157. ass wr wb……
  saya bermimpi pada hari minggu malam senen, mimpinya ….saya memlihat pohon kelapa berbuah duku di bagian batang nya, dan di bagian pelepah nya byk buah2 an yg lain tapi aq tidakbisa ingat jenis buah2 yg lain itu. tempatnya:di belakang pabrik pengilingan padi ortu saya. dan saya berada di dekat pohon itu bersama almarhum bapak saya. akhirnya saya terbangun jam 4 subuh dan tidak bisa tidur lagi.
  apa arti dari mimpi ini…tolong beritahu saya…

 158. mimpi kanak2, mimpi bayi dan menyusukan bayi dan sgt sayang pada bayi tersebut, jatuh dari tempat tinggi, mimpi binatang2 bisa, mimpi ular hitam, tanda sihir telah menyerap masuk dalam tubuh badan. Segerallah berjumpa pengama perubatan Islam untuk scan dan buang sihir. Maklumat ini saya perolehi dari ceramah ustaz sharhan.

 159. ehr,sebnrnye sa nak tnya pa mksd mimpi sa (terbang-terbang dikjr hntu.yang melucukan hantu 2 sengih-sengih kat depan muka sa.sa tkt tpi hntu 2 garu kpla dy pla.tlng reply ye sang pelamar

 160. sejak seminggu ni teman wanita saya asyik bermimpikan kucing je atau seorg wanita dtg memberinya seekor kucing . boleh bantu apakah maksud mimpi tersebut..

  terima kasih..

 161. Tolong tafsirkan… saya pnah bmimpi yang saya memakan daging khinzir yang diberikan oleh orang yg dkenali tetapi tidak banyak, hanya secebis je itupun saya tak habis makan. Rasanya tidak sedap dan meloyakan saya dan membuatkan saya meludah ia kembali… mengikut kata kawan2 diorang bagitahu kalau dapat mimpi makan daging khinzir kalau beli loteri gerenti kena. Tapi saya kan orang islam, saya tak pernah la cuba… loteri kan haram d sisi agama islam… apa makna semua itu? Tolong bantu saya.

 162. saya mimpi saya naik bot dengan ramai orang walaupun saya tidak kenal yang lain…yang saya kenal cuma kawan baik saya yg duduk di baris depan saya…dalam mimpi tu kami menyusur satu sungai yg besar dan ramai juga orang yg naik bot..bot itu xde enjin…sy kayuh mgunakan tangan tp peliknya bot tu bgerak dengan laju dan dlm pjln tu selalu tlggar bot org lain tp xde apa2 la….kmudian smpai di satu tmpat seperti paya kecil(dlm realiti tmpt tu sebelah airport lama)….kayuh pnya kayuh tetiba ada ular yang sangat sangat besar lalu sebelah bot ktrang tp dia x kacau ktrang..kmudian smpai di satu tmpt yg tanahnya sikit je dan tanak becak…..tetiba semua orang da hilang tggl saya dan kawan baik saya je..datang seekor ular di dpn saya dan melihat saya seperti ingin mematuk saya…saya menjerit kpd kawan sy dan bila ular tu nk mematuk sy pukul kepala ular tu mgunakan selipar klu x silap…perbuatan tu berulang-ulang…tp yg peliknya ular tu x mcm ular lain yang ganas tp ular tu mcm lembut sikit…apa mksudnya tu???

  • wah awak ntu tak bayar ongkos becak..
   mangkenye sampe kebawe mimpi..kasian x tukang becak ntu..
   bsok2 plg mangkal bawe duit yang banyek ye…

 163. i mimpi macam seorang lelaki mengejar saya di tempet yang berdekatan dengan rumah saya. saya cuba melarikan diri saya namun dia mengikut i sampai mencapai rumah saya. ramai wanita yang dah berkahwin duduk kat rumah saya. semasa itu lelaki yang mengejar saya duduk bersebelahan saya dan saya minta maaf dekat lelaki itu. apa maksud ini?sebenarnya rupa lelaki itu macam seorang terkenal tetapi i tak pernah tengok sebelum ini.

 164. bila mimpi memotong jari orang dan membawa kedalam rumah dengan kumuran darah dan kita bawa dan dikubur di pekarangan rumah pa maksud na ?

 165. saya selalu bermimpi tentang makanan, makanan itu makanan ini, kadang2 saya makan, kadang2 tak dapat makan, tapi berkisar tentang makanan, aper maksud mimpi saya itu…

 166. SY BERMIMPI TERJUMPA BERBAGAI JENIS BATU PERMATA BERWARNA WARNI DI ATAS SEHELAI KAIN DI CELAH CELAH RUMPUT PANJANG.KEMUNGKINAN DI HUTAN.ADA JUGA BATU DELIMA..HARAP BLH BG MAKSUD MIMPI SY INI SECEPAT MUNGKIN.TERIMA KASIH..AS’KUM..

 167. saya mimpi manta yang paling aku sayang dan aku masih berharap bisa kembali , jadian dengan wanita lain yang aku kenal , walau hanya sekedar kenal biasa.
  mimpi itu terjadi berkai-kali.

  ditunggu jawaban mimpi aku yaa ./….
  pliisssssss
  kirim by email ..

 168. as salam ,,
  saya ada mimpi psal berjumpa dgn nenek saya yg dh meninggal , sblum itu , saya azan dahulu (dh tahu laa nenek saya dh meninggal ) . slepas itu , dia bg kat saya kuih pau dalam beg plastik warna merah . dia pun menghilang . slepas itu , ayh dan spupu saya dtg kat saya dan saya pun bg mereka makan kuih pau td . mimpi ni blaku kat rumah nenek saya sndiri . tp saya tidur kat rumah saya . seminggu slepas nenek saya meninggal saya mimpi psal bende ni . someone please tafsir kan kat saya psal mimpi ni …

 169. SAYA BERMIMPI MANTAN PCRKU YG SEDANG PUNYA SALAH DGNKU MENEMUIKU DAN DIA INGIN MENGATAKAN SESUATU NAMUN SELALU DICEGAH OLEH TUNANGANYA.APA ARTI DARI MIMPI ITU YA ???

 170. semalam saya bermimpi terjumpa tiga orang bayi yang dihanyutkan dan saya menjaganya kemudian ada orang yang datang mengambil bayi tersebut.

 171. apakahkan maksud jika mimpi melakukan hubungan sex dengan rakan baik dan melihat rakan yang lain juga melakukan hubungan sex ?

  tq

  • Saya (perempuan) duduk2 bersama ibu di taman, tiba2 menjelma ayah yg sdh meninggal, melambai2, sy bangun dan mengikutinya, walaupun ditegah oleh ibu. Apa maksud mimpi ku itu?

 172. salam..
  nak tanya.. pe mksd mimpi sy..sy berjumpa dgn org yg sy sukai dlm mimpi sy..dan lelaki tu berkata kepada kita yg dia nk perkenalkan kita dgn teman-temannya agar teman-temannya tahu kita ini isteri kepada dia…
  apa mksd mimpi itu?

 173. Salam. Saya bermimpi melihat seseorang itu jatuh bangunan yang sedang dalam pembinaan dan orang itu memekik kesakitan dan seterusnya meninggal dunia dalam lubang bangunan itu

 174. saya bermimpi ibu saya melahirkan seorang anak laki2..dan dia menjadi adek kandung saya..mimpi itu nyata bgt…kira2 tandane apa ya???

 175. slm…
  sy krp bmmpi bayi kecil yg di hantar oleh org…
  tb2 bayi bertukar mjdi rupe spt syaitan…kdg kale budak kcil…de yg mbrtahu tafsiran mmpi tu tdk elok..
  ingin sy ketahui tafsiran mmpi itu…

 176. sy bermimpi sepasang ular…seekor menyelinap keluar…seekor lagi berubah menjadi 5 ekor ular yg kecil2. kemudian ular tu berubah menjadi ular jadian. seorang rakan saya berjaya menundukkan ular tersebut..

  apakah tafsiran itu..

 177. saya bermimpi pada saat tidur tengah malam menjelang pagi,mimpi itu bahwa gigi graham atas kiri saya tiba2 lepas 2 buah,minta bantuan untuk mennafsirkan mimpi tsb,apa artinya dan bagaimana..?

  terimakasih banyak untuk bantuannya..

 178. salam..sy bermimpi seorang pemuda yg tidak berapa kacak tp manis..kemana saja sy pergi pasti dia ada. kemudian berjumpa di suatu tempat, dia terus melamar sy, sy setuju tp dgn syarat berkawan dulu. dlm berkawan dia terlalu menjaga saya, baik malah menghormati sy…apakah ertinya? mimpi ini membuatkan sy terlalu memikir….

 179. asslamu alaikum wr wb…. semalam saya bermimpi melihat ka’bah dan melihat tulisan Allah di langit…..apakah artinya? ketika saya bangun pagi saya jadi tertmenung memikirkan mimpi ini….wassalam

 180. Saya bermimpi.air laut yang keruh….dengan kehadiran jentera- jentera berat,, contohnya ferri, kapal, tongkang besar berada dilaut.saya sedang berenang di tengah laut. tersebut. kemudian saya ternampak sebuah feri penumpang dan dapat menaikinya. akhir sekali saya kurang pasti… 2)kemudian saya bermimpi terdapat titi yang buruk yang sudah rosak di laut tersebut dan saya cuba mengharungi laut tersebut dengan bantuna titi itu..saya sampai kedestinasi penghujung… apakah maknanya…

 181. mimpi arwah ayah..pastu arwah menyuruh letak sebatang kayu buluh sepanjang 7 kaki di bawah rumah( rumah kayu )..arwah juga menunjukkan cara2 meletakkan buluh tersebut..apakah maknanya mimpi tersebut??

 182. gua ad masalah tentang mimpi,gua mimpi memakan buaya putih tapi bagian lehernya terdapat lobang seperti ada ruangan gitu,kira-kira itu pertanda apa ya..????

 183. saya bermimpi 2 ekor ikan kelisa besar dalam tasik.tetapi ikan tersebut melompat dan terbang sambil menyambar orang ramai.saya ,suami dan anak lari ketakutan.apakah maknanya?trima kasih

 184. Saya ada sesuatu ditanya.harap jawab^^.Saya bermimpi pantas tp ingat dengan jelas.dalam bilik saya.ada seekor ular hijau memerhatikan telur ayam.kemudian tiba2 ada kucing putih mengawasinya dan cuba berlawan dengan ular hijau.tapi gagal.ular hijau itu menerkam belakang kucing itu.kemudian,berlari kearah saya.saya tak berani,hanya terkaku.Takut dia gigit sy jugak(sy baring saja,berlaku ditempat dimana saya tidur).Ular hanya disebelah sy saja.dapat rs jugak kulit sejuk ular hijau tu dekat pd saya.tp sy tak tahu apa trjadi pd kucing putih.mati atau tak.Then sy cuba berpaling sebelah,nk melihat,ular itu ada ke tak,rsnya ada.sy terasa ,then takut.ular mmg dekat sngt.slps tu,terus trbangun.

 185. asallamualaikum..saya telah bermimpi melakukan sex bersama syaitan /iblis tanpa kerelaan saya…. syaitan/iblis juga telah mengarahkan meminta cerai dari suami saya….. apa maksudnya ustaz??

 186. aku bermimipi tiba nya gempa bumi yang akan terjadi seperti gelombang besar Tsunami, dalam mimpi saya itu aku menyuroh isteri ku dan saudara mara yang lain pergi ke tempat yang tinngi. Aku sempat memberi kan pelampong kepada isteri ku sekira nya keadaan tak terkawal.
  Aku berdebar bebar menunggu gempa yang akan terjadi dengan beristigfar membuat zikir ku, tiba nya gempa ianya amat gerun sekali bumi bergoyang. Ku lihat air laut yang mengalir deras masuk ke sesuatu tempat dan ke tempat kami berlindung.
  setelah tamat nya gempa kami semua nya selamat, air yang mengalir di tempat kami tu sunnguh jernih sekali…ada yang mandi dan minum.

 187. assalaamualaikum.. saya bermimpi beberapa ekor cicak jatuh ke badan saya..tolong tafsir kan apakah maksud mimpi saya ini..sekian
  wassalam

 188. baru-baru ini saya bermimpi saya tinggal di dalam sebuah rumah yg besar dan mewah,dan pd ketika itu saya pakai pakaian yg indah dan mahal,please beritahu saya,saya nk sangat tau apa maksudnya mimpi sy tu,x kesah baik atau buruk saya tetap nak tau…

 189. Assalaamualaikum.. Saya ingin mengetahui.. Apakah tafsir mimpi jika saya bermimpi cicak jatuh ke badan saya sebanyak dua kali.. Tolong jelas kan.. Sekian wassalam

 190. sy disuapkan nasi bubur oleh arwah ibu saya..arwah ibu mengatakan bahawa sudah lama dia mencuba untuk memasakkan bubur itu. baru ini kali bubur itu menjadi, itupun setelah dia meninggal katanya……

 191. saya bermimpi menjadi putri yang diberikan pasilitas mewah, keistimewaan, saya dihias tapi saya ragu apa benar saya ini putri? Ada seseorang yang ingin membunuh saya dengan menjerat saya dengan tali jemuran ketika saya pulang dari membeli ikan di pasar.

 192. Asalamualaikum semua…sya muskil dgn mmpi sya.,sya mmpi mndkung bayi yg bru lhr..wjh bayi itu berseri wjhnya.,bayi itu adlh ank sya dgan kekasih sya.ape maksd bayi itu/

 193. assalamualaikum,saya telah bermimpi lebih 5 kali ternampak arwah nenek selapas 2 hari kehilangan arwah… dalam pelbagai jenis mimpi,apa maksudnya? org kata,org yang baru mati belum naik ke atas sana selama 40 hari.. betul ke? ketika saya sedih atau menangis arwah akan muncul dalam mimpi saya walaupun sudah lebih 40 hari selepas hari kematiannya.Arwah sangat sayangkan saya kerana saya dibesarkan oleh arwah.. tolonglah jelaskan… adakah arwah datang melawat cucu kesayangannya ini?

 194. saya bermimpi gunung merapi meletus dan mengeluarkan lahar merah panas yg banyak dan tak henti2…..dan sya belari didlm mimpi tersebut…apakah artinya itu semua,…sya mhon jawabnya

 195. Suami saya memancing bersama kawan2 di satu sungai. Semua kawan2 dpt hasil dari joran mereka. Tetapi suami seorang saja tidak dpt hasil dari joran nya. Tiba2 kawasan suami saya berdiri melompat-lompat ikan kelisa dgn banyak nya, sehingga tidak diketahui ikan kelisa di dlm bubu siapa pun melompat-lompat dgn girang dihadapan suami saya. Suami tergamam dan gembira melihat ikan2 tersebut lalu terjaga dari tidur. Apa kah makna mimpi tersebut….

 196. saya mimpi adik saya lemas..apa maksudnye eh??tp dalam mimpi tu adik sy tak mati cz ada owg selamatkan dia..ap maksudnye?arap dapat mambantu..tq

 197. Assalamualaikum, saya nak bertanya. Saya bermimpi saya berada pada Hari Kiamat. Sudah beberapa kali saya bermimpi tentang Hari Kiamat tersebut. Saya dimaklumkan bahawa yang saya akan mendapatkan keadilan. Adakah benar??

 198. saya mimpi saya punyai keluarga angkat yang sangat baik dan kami bercuti di atas gunung. kemudian gunung itu dan gunung2 di sekitarnya berlaku tanah runtuh. keadaan menjadi huru-hara dan saya terpisah dengan keluarga angkat. bila saya telefon ibu angkat, ibu angkat saya cakap dia nak mati di atas gunung. saya rasa ada anak kandungnya telah mati di atas gunung tersebut lalu sy pun menangis. apakah maksudnya di sebalik mimpi itu? apabila sy tsedar, saya memang sdg menangis.

 199. saya mimpi sy sedang berjalan di tepi kolam tiba2 ada seekor anak ular bergerak laju mematuk seorg budak laki2 kecil..tiba2 je budak tu dtg belakang saya,..apa maksud mimipi sy ni..sy ingat kn ular ni nk patuk sy,.ular tu nmpak budak laki2 ni terus je ular tu lalu dan patuknya.

 200. 1.Saya bermimpi suatu kemalangan dan pemandunya tersepit di bawah tayar lori. Kepalanya berdarah teruk dan saya memegang lukanya dengan kain putih.
  2. HAri yang sama saya bermimpi membasuh alat sulit anak2 jiran saya terkencing di rumah saya.

 201. saya ada kawan, dia bermimpi di kejar2 ular dan mahu mematuk, ular itu banyak sangat, ada yg kecil, dan ada yg besar..

  saya mahu tanya, apakah maksud yg tersirat dalam mimpi itu??

 202. saya mimpi, sya lg ad d sbuah prayaan,
  pas sya msuk ad yg mnyambut, sya mrsa bhgia, tiba2 dteng adik sya yg cwe, gk tau knpa sya lgsg mnampar pipi adik sya itu smpe gigi nya cpot, sya gk tau gigi yg mna,
  kira2 itu prtanda ap y?
  ap cuma mimpi?

 203. baru2 ni saya bermimpi di rumah saya ada ramai tetamu, lelaki dan perempuan termasuk penolong ketua majikan saya dan ada juga yg bawa istri, tetapi isteri dan anak2 saya tiada di situ, ada juga kawan saya yg membawa gitar dan bermain muzik. Kebanyakan drp tetamu dalam keadaan duduk dan bersembang-sembang. Selepas itu saya dan beberapa orang pergi ke belakang rumah dan saya menyiram pokok pisang pada hal di rumah saya tak ada pokok pisang. Tolong tafsir mimpi saya…terima kasih

 204. Ass wr wb…
  Hai kwan2,kemarin malam saudara kandung perempuan saya mimpi kalau saya hamil.memang saat ini saya telat datang bulan dan lom priksa.mksud mimpi swdara saya pa ea?pa saya akan hamil atau da mksd lain?mhn jwbanx
  Wsslm

 205. sayabermimpi saya makan ular hitam panjang pnuh dgn tulan belulangnya smpai abis..tp ular itu maseh hidup dan selepas mkan saya lepaskan kembali ular yg hanya tgaL TULANG ke laut dan masih hidup berenang pergi..saya dalam sampan dengn mak saya dan kata mak saya diberi ular itu dari abg saya..tu laa mimpi saya..

 206. salam,
  saya bermimpi telah menjadi isteri orang tetapi saya merupakan isteri yg ke-2.
  dlm mimpi tersebut,suami amat menyayangi saya dan madu saya juga senang dengan kehadiran saya.apa maknanya?

 207. bakal suami saya bermimpi melihat mengerjakan solat di dalam kamar adik perempuan saya. apakah maksud mimpi bakal suami saya itu?

 208. salam. saya telah bermimpi ada cacing dalam minuman saya. tetapi bila saya nampak cacing dalam minuman saya tidak minum air itu. apa kah maksud mimpi tersebut?

 209. Saya bermimpi saya pingsan karena sakit kepala, tp dalam mimpi itu benar2 trjadi, saya mengalami sakit kepala,
  ap maknanya mimpi saya?

 210. mohon tafsirkan mimpi saya !
  ak lgi bingun dan cemas ,

  ak bermimpi menghadiri sholat jumat namun kemudian setelah ak duduk menunggu khotbah , ak wudu sajadahku ak tinggal namun setelah itu ak bertemu teman2 masa SD ak , kemudian mereka membertahukan ada ada orang yang meninggal dengan aneh posisi kaku tidak dikafani hanya ditutupi saja .
  temen mengajak untuk memandikan namun ak tidak mau sampai dipaksa ak menangis tidak mau .
  mohon mas dibalas yah . please

 211. assalamualaikum
  nak tanya…mimpi saya ni saya mimpi kalimah allah di langit…mula2 x cantum..pastu cantum,mimpi peluk ngn nik aziz(ulama)satu lagi mimpi masjid negara kene bom
  tq

 212. kawan sy ada bermimpi motosikal die hilang…
  dan bermimpi die mengikat tangan buaya semasa memancing di sungai…apa maksud mimpi tersebut…

 213. assalammualaikum, saya bermimpi melihat lipas tanah keluar dengan banyak sekali melalui lubang sink bawah tanah.

  apakah maknanya.

  sekian, salam dan terima kasih.

 214. sya brmmpi d gendong sma ayh sya dlam jrak yang jauuuhh skali…..
  tp ayah sya tdak mrsakan kcpekan,……..
  apaa mksud mmpi tsb………

 215. as salam? sy sedih sgt bila bca article kat atas tentang mimpi kematian..

  sy pernah bermimpi dibungkus dgn kain kafan..

  tpi setelah mimpi tu sy tidak bermimpi mati lgi…
  nak tidur pun susah..asyik2 fkir mati jerr..

  dan lepas tu, tiap2 hari sy selalu terfikir tentang kematian jerr.. asal nak buat dosa je, terus terfikir tntang mati..:(

  knpa ya?.

 216. saya tadi malam mimpi: ada yg mengungkapkan perasaan sama saya( nembak),dan dia nembak saya menggunakan lagu,,tapi lagunya lagu perpisahan…apa artinya???

 217. saya bermimpi berada di rumah org tua2.. tpi saya masih muda dan saya lihat air kencing dimerata tpt… apa makna nya…
  suami bermimpi saya kahwin lain… dan suami juga bermimpi kepalanya dipotong dan diganti dengan kepala lain… apa makna nya…

 218. bermimpi 2 ekor katak yg ingin mlompat ke sy..sekor hitam n kecil then sekor lg kuning dn besar..yg htam bl hlau dia kuar tp yg kning xnk kuar n nk still kt sy…pa makna dia eh…nk thu..

 219. saya mimpi melihat ular tedung yg agak besar dan panjang serta berwarna hitam…tapi ular tu just main2 kat satu tempat je dgn orang sekeliling.ular tu langsung xpatuk tapi ular tu dgn saiznye mmg agak menakutkan.apekah tafsiran mimpi saya ni?

 220. saya bermimpi suami saya pulang ke rumah dengan membawa burung dara atau merpati. artinya apa ya apakah bertanda buruk..

 221. satu malam saya brmimpi yg saya mndapat mesej dr sebuah keluarga yg mgatakan anaknya mnggal dunia..dan name anaknya trtera dalam mesej 2..keesokan harinya saya mndapt brite seorg pelajar mnggal dan name die same ngan name yg saya mimpi..pdahal saya lgsung xkenal die..ape mksud mimpu nie???

 222. salam.. sye mimpi tntg owg2 yg sekeliling sye mati dibunuh.. sudah beberapa hari.. ape makna ye ek.. smpai sye sntiasa pk bnde tu..

 223. satu malam saya brmimpi yg saya mndapat mesej dr sebuah keluarga yg mgatakan anaknya mnggal dunia..dan name anaknya trtera dalam mesej 2..keesokan harinya saya mndapt brite seorg pelajar mnggal dan name die same ngan name yg saya mimpi..pdahal saya lgsung xkenal die..ape mksud mimpu nie???

 224. sy mimpi smalam,,,sy x pasti samada sy ataupun siapa yg dikafankan,,tp sy seolah-olah melihat skujur mayat dikafankan dgn rapi…diikat di tubuh,,sperti proses biasa myat dikafankan…
  slepas itu,pda mlm yg sama juga,,sy bermimpi tlah meminum air zam zam dan sblum minum sy tlah brselawat dahulu,,,dan sy dapat merasai ksegaran dan kenikmatan air zam zam itu..apa ptnda mimpi sy ini???

 225. assalam. smalam saye bermimpi seorang lelaki meluahkan perasaan cintanya kepada saya..lelaki itu orang yg saya kenal, satu tempat kerja dengan saya…apakah maksud mimpi tersebut..

  terima kasih =)

 226. ass..mamahku kemarin malem ngimpikin aku sedang bermain ular hijau..mamahku memperingatkan aku itu bahaya jangan maen ular…tapi aku tetep bermain ular dan ular itu akrab dengan aku dan gak gigit aku, padahal ular itu mangap2 mulutnya…itu artinya apa ya??

  trima kasih 🙂

 227. assalamualaikum.. smlm sy bermimpi seorang perempuan memberitahu sy mempunyai saka dan sy sendri xtahu wujudnya saka e2.. sy menolak pemberian saka e2 tp permpuan e2 berkeras mahu memberinya pd sy juga sbg penjaga kerana ramai yg tdk suka sy dan berbuat buruk pd sy lantas dier menabur abu mayat dilantai di hadapan sy dgn tujuan memanggil saka e2.. xsempat habis abu mayat e2 ditabur terus sy terjaga ketakutan… satu2nya mimpi yg menjadi peroalan sy..

  • lamenyer x berjawap.. baik xyah tnye.. xyah wat web or blog neh… hmmmmmmm pnt tgu jwpan… ngek tol la…

 228. saya mimpi untuk meminta kawan-kawan saya untuk mencari susu,madu,kurma dan saya mencari roti ia menyuruh saya supaya berikan semua yang dicari itu kepada orang yang betol-betol miskin di tempat yg saya baru saya menetap sekarang….

 229. saya bermimpi seorang wanita muda yg x dikenali,berkulit gelap,x bertudung beritahu saya “ajal kamu sudah dekat” sambil tersenyum.apa tafsirannya?

 230. barusan skitar jam 16.oo saya mimpi pacar saya meninggal….

  ada apah yua,?
  saya bingung padahal baruasan masih sms’an,,
  sperti sangat nyata banget…

 231. ada tiga ekor anjing di tangkap oleh beberapa orang, anjing itu disembelih serta dimasak, mereka menjemput kita dan kita makan daging tersebut…
  apa maksudnya mimpi itu mengikut tafsiran islam.

 232. salam…nak tnye…ari jmat yg lalu sya ada mmpi gigi depan mak sya ronggak ( xada ) @ dicabut oleh doktr…bolh tlng pa mksd dia ya….????

 233. salam..selasa malam saya mimpi mendaki gunung,hingga ke puncak dan berjumpa dengan seseorang yg berpakaian putih.Orang tua tersebut ada mengatakan sesuatu kpd saya,tapi saya tak ingat apa yg dikatakannya…tapi malam semalam saya bermimpi tahi.Saya membasuh najis anak saya, dalam waktu yg sama, saya meramas-ramas najis tersebut dengan perasaan yg sangat gembira dan senang hati…apa sebenarnye maksud mimpi saya.

 234. assalamualaikum… saya nak tanye.. saya kerap bermimpi saya berada di suatu kawasan yg tinggi… kadang2 kat tmpat tnggi tu, ada seorang budak lelaki… budak nie dh nak terjatuh dari tmpat tnggi, saya selamatkan dia… tp x berjaya.. ada satu mimpi, saya nampak sendiri org bunuh diri dari tempat tinggi… saya x smpat selamatkan dia.. ape mksud mimpi saya nie???

 235. saya bermimpi pergi ke suatu tempat yang saya sendiri pun xtahu dimana dan disitu saya melalui beberapa buah bilik dan saya terkejut + takut kerana saya dapati didalam bilik2 tersebut ada mayat yang sudah dikapankan dan mayat2 itu berada di atas katil. tolong saya dengan membalas pertanyaan saya ini … terima kasih

 236. Assalamualaikum….2 hari lepas sy ade bermimpi.sy ikut rombongan ke Mekah.semua jemaah tu sy kenal..bila sampai disuatu kawasan mcm tmpat persinggahan/penginapan,sy mencari MasjidilHaram..sy nmpk tp jauh..bila toleh tempat lain sy nmpak ada sekumpulan manusia sedang duduk dihadapan jenazah2 (jenazah ada lebih kurang 8-9org berserta org2 yg membacakn Yassin).Ada juga jenazah yg sedang dikafankn.Sy xnmpk muka org2 yg baca Yassin itu & juga muka jenazah2 itu..Apa maksud mimpi ini?

 237. Saya bermimpi sembahyang di dalam pasar. Kemudian saya terjumpa dua orang budak perempuan. lepas sembahyang, saya bagi kain telekung saya yang bahagian atas pada satu budak dan yang bahagian bawahnya (kain) kepada seorang budak lagi. Lepas itu kami pergi minum. lepas minum kami bersalaman dan masing-masing pulang. Saya pula terus pergi mencari suami saya dan anak di dalam pasar. Apakah maksud mimpi saya. Terima kasih dan wassalam.

  • assalammualaikum..sy pn ade mimpi perkara yg sama jugak dulu..langit menjadi merah…semua org bertempiaran lari dan menjerit2 ‘hari sudah kiamat’…sy jadi takut..dan menganggap itu satu pertunjuk dari Allah SWT supaya kita tidak leka dgn duniawi..dan alhamdullillah..ianya membawa perubahan pd diri sy utk menjadi hambaNya yg lebih baik… :’)

 238. saya belum berkahwin, tapi saya bermimpi menyusukan bayi perempuan, saya yakin itu adalah bakal bayi saya kelak, apa maksudnya, ya?
  tapi ketika itu, saya tidur waktu pagi..hehe

 239. saya bermimpi kereta saya hilang dan selang satu malam saya bermimpi lagi bahawa bumi mengalami kedahsyatan tetapi kembali aman dan bumi tidak ditelan lg.ia brlaku di rumah kg saya dan semua yg ada adlh kwn2 dan saudara saya shj. dahulu juga prnh saya brmimpi yang banjir kilat telah berlaku secara mendadak tetapi tidak tahu di mana. dan saudara saya shj. terima kasih

 240. saya bermimpi tmn saya pinjam uang buat bayar hutang tapi saya tidak ada, tiba2 datang adik saya membantu pinjamkan uangnya bt saya kasi keteman. selang beerapa waktu tmn saya pergi dan saya melihat diatas kepala suaminya banyak sekali kutu/tuma jadi saya membantu untuk membersihkan dan membuangnya. apa artinya itu ya???

 241. setelah sebulan bapak sy meninggal dunia saya selalu bermimpi bapak saya datang dan mengajak saya jalan – jalan, saya di bawa ketempat yang tidak saya kenal lalu tiba – tiba banjir sampai selutu dan bapak saya sudah tidak ada lagi disamping saya lagi.mimpi itu terjadi selama seminggu. kira – kira apa ya arti sari mimpi saya terseburt????

 242. ibu saya bermimpi membeli daging, setelah dibuka/dipotong ternyata banyak lubang, dan sudah rusak sehingga oleh ibu saya dikembalikan ke pedagang nya.. kira2 artinya apa mohon bantuannya

 243. saya mimpi dalam baju yang sedang saya pakai ada bayak ulat dan cacing berwarna putih dan saya akan dibawa berjumpa sesaorang.saya sadar jam 2.45pagi.
  saya ada juga mimpi yang saya tinggalkan kedua2 kasut saya.saya ditegur oleh sesaorg kenapa tak pakai kasut.saya kata biarkan.saya sadar kul 2.30 pgi.bole sya tau apa makna mimpi sya ini.

 244. sy brmmp brjln d ats sbuah titi yg pnjng di tngah2 lautan pd wk2 mlm smbil mlht tahi bintang jatuh… apa mksd mmp 2 ya?

 245. saya bermimpi ayah saya di potong ke dua belah kaki…dan saya menangis semahu-mahunya sambil berdoa…tolong laa bagi tahu apa sebenarnya maksud mimpi saya???????

 246. saya bermimpi di waktu subur seorang perempuan tanpa pakain datang dan membuka pakain saya….walaupun saya menolak dia tetap berkeras……dan dia menghisap kemaluan saya lama sangat…….sehingga saya terjaga…apa erti nye yea????

 247. Putriku bermimpi bahwa kekasih saya kembali kepada saya. Didalam mimpinya putriku melihat bahwa kekasih saya memeluk saya dan berkata “saya mau kembali kepadamu lagi bagaimanapun juga apa kata orang lain”

 248. mimpi saya:

  1) burung rajawali 2 ekor berwarna merah keemasan dan kunig keemasan, terbang ke arah saya, bila dekat burung itu hanya menyecahkan ekornya yg penjang lalu terdgr suara utk saya meminta apa2 shaja. bila ekor itu kena tangan sya keluarlah cahaya yg putih dan berpusing diatas telapak tangan sya.

  2) berjumpa lelaki hensem dan baik menyatakan dia cintaskan saya..(sya dah kwin..huhu)

  termiaksih

 249. suatu hari aku pernah bermimpi, dan seakan berlanjut sampai beberapa bulan. dalam mimpi itu aku berkata kpd tmn “Ayo kapan2 ke makkah lagian trnya makkah itu dekat kok”. tapi setelah beberapa bulan kemudian aku bermimpi lagi Sholat persis di depan Ka’bah bersama teman dan ibu saya. & setelah beberapa bulan kemudian aku bermimpi lagi “seakan baru pulang dari makkah dan membawa pulang kiswah (tutup kabah) yang bertuliskan arab dengan benang perak”. kira-kira gimana ya….? aku berfikir semoga miki akan jadi kenyataan untuk bisa naik haji bersama ibu saya. amiin.

 250. salam~ fresh lagi ni…kwn sy bru text yg dier mimpi dilnggar kereta 2 kali brturut-turut….

  bleh bagi penjelasan atau pendapat??

 251. Malam tadi saya mimpi…saya berpindah kerumah baru seolah0olah saya sedang memulakan hidup baru bersama rakan saya yang juga housmate saya sekaran ni. Dalam mimpi tu, setelah saya masuk rumah baru, saya masuk bilik dan tidur begitu juga kawan saya dia masuk kebilik dia. Kekasih saya hendak datang. Bila saya bnagun dan pergi ke bilik rakan saya, saya lihat kesah saya dan rakan saya diatas katil, dimana kawan saya tidak berbaju hanya ditutupi selimut manakala kekasih saya berpakaian tapi zipnya terbuka. Saya bertanya kepada rakan saya, dia memandang dan terus keluar. Bila saya tanya kepada kekasih saya die hanya senyum dan tidak mahu berkata apa-apa dan tidak mahu memandang terus ke mata saya. Saya pernah membuat itikharah. ini mimpi kedua saya. tolong tafsirkan

  • salam saya rasa la
   selalu yang terjadi pada saya …..
   mimpi tu akan jd sebaliknya
   sebagai contoh u mimpi bf u curng & ditikam kwn drpd belakng
   makna nya bf u xcurng & u mempunyai kwn yg setia
   salam ms>mimi

 252. Semalam sy bermimpi, ada seorang yg sy benci bertanyakan tarikh lahir sy, kemudian sy menipu dia dgn menjawab 12.12.12
  Kemudian org itu mencatitkan tarikh lahir sy pd white board, tiba2 nmbor 12.12.12 di white board tu tbakar…kemudia sy bmimpi lg seorng lelaki yg sy tak kenal melihat gunung, ada dua gunung ( lelaki tu melihat dr jauh ) cuaca pd gunung tu gelap mcm nak hujan..kemudian lelaki tu bkata pd sy sana nak hujan..kalau ada sapa2 yg boleh tau sikit makna mimpi tu..tlg la bg tau sikit..terima kasih..salam

 253. saya bermimpi mengejar anak itik peliharaan saya sendiri berjumlah 6 ekar begitu. Sedangkan realitinya saya tidak ada terfikir tentang itik atau memelihara itik.

 254. q di mimpikan ama teman dekatku aku sedang sakit parah… apa artinya ya… dlam mimpi itu temanku brcerita bahwa dia sampai menangis lhat keadaanku namun ktnnya aku malah tabah dan sabar ,,,
  kira2 apa artinya ya… makasih…

 255. salam..sye mimpi mkn mknn ln…rupenye yg sye mkn tu lintah…(sye takot ngn lintah..) lintah makin byk dlm mulot..da cube buang …makin kurang…tp lintah tetap de dlm mulot…mimpi sye rini…pe maksud nye ek??????

 256. mimpi menolong ubati babi yang sakit(dlm mimpi iti mak saya menyapu ubat pada babi yang kurap)ape makne semua itu.setahu sy mimpi babi ni benda yg tak elok,betul ke

 257. saya bermimpi membesarkan rumah pusaka dan mempercantikkannya. apakan mimpi itu bermaksud ada kematian dalam keluarga terdekat

 258. mimpi terkena tahi ayam, ap maknanya?

  mimpi gigi geraham sakit dan goyang2 pastuh tercabut, sakit lagi, cabut lagi, sakit cab atut lagi… last2 tgl yg belah hadapan sahaja…, apa maknanya?

  mimpi semua adik beradik lelaki meninggal pada hari yag sama…melihat mereka terbaring dlm kain kafan, semua isteri mereka dan anak2 menangis sedih akan kematian mereka termasuklah saya.. ap maknany…

  semua mimpi ni tak de kaitan ttg fikiran saya diwaktu seblum tidur..

  • sya bermimpi ditelpon oleh pacar sya yang mengabarkan bhwa ia membuat sebuah masjid, kemudian dia mengirimkan photo masjid yang hampir rampung dikerjakan, masjid tersebut sgt indah dgn warna hijau kesukaan sya, namun kami sempat berkelahi ditelpon krn sblumnya ada masalah..pacar sya ngasih tau klo dia ingin mmbeli bbrpa bahan utk finishing masjid

 259. saya mimpi pemuda yg sama tp tidak dikenali dua kali berturut2. dlm mimpi tu kami sgt suka bergaduh tp pd akhir mimpi kami akan berbaik semula. pemuda itu berkulit hitam manis,kacak,tinggi dan kaya. apa tafsirannya? sebab saya tak kenal dia langsung. tiba2 dia muncul dalam mimpi saya dua kali berturut2.

 260. malam tadi saya bermimpi bertemu dengan arwah datuk saya, kami bersembang2. dia telah memberikan duit rm50kepada sy..

  apalah maksud mmpi ni?

 261. saya bermimpi ditelifon seseorang yg amat saya cintai tetapi, lelaki tu x tau yg sye ni ske kt dye,, dlm mimpi tu dye call cye dye ckp “hello,, ni A—- er,, Pas tu cye plak jwab ” erm,, ni sper erk, H—– ker??,, pas 2 lelaki 2 ckp H—– ajer,,.. ni Fa—- la,..”
  cye mcm syak kt dlm mimpi tu si Fa—- ni cemburu dgn H—– sbab ape si H—— ni slalu sngat ske ngurat cye kt skolah,,… nngeh!!!…

 262. assalam mualaikum.
  maaf tolong penjelasan dari mimpi ku ini,
  kenapa minggu”ini selalu memimpikan sekeluarga sang mantan isrti.tolong penjelasan’y sedetil”mungkin,
  terima kasih.
  wa’salam.

 263. assalam mualaikum.
  maaf tolong penjelasan dari mimpi ku ini,
  kenapa minggu”ini selalu memimpikan sekeluarga sang mantan isrti.tolong penjelasan’y sedetil”mungkin,
  terima kasih.
  wa’salam.

 264. ap maksod mimpi sye nie ea…
  sye mimpi melihat kemaluan sye sndri..????
  dn bler sye nk bngon dari mimpi xley…???
  smpai lah pgi,,bru sye trbangon dngan sendirinye.???

 265. saya mimpi mau menikah, tapi baju saya pakai warna merah , saya telat ke gereja untuk pemberkatan, orang orang sudah banyak tapi pengantin permpuannya belum ada dan saya tidak tau siapa yang bakal calon pengantinku.

 266. apakah maksud mimpi saya tengah mendukung seorang permpuan yang tegah nazak dan perempuan itu dalam keguguran,pda masa itu saya lagi bacakan dia al-fatiha

 267. Assalamu’alaikum wr. wb.
  barangkali ada yg mau bantu nafsirin mimpi saya…saya lagi punya hajat pengen buka usaha, tapi saya ragu untuk melangkah, setelah itu saya sholat istikharoh mohon petunjuk yg maha kuasa, malam itu juga setelah sholat saya mimpi ketemu dgn ustadz yusuf mansyur dgn mengenakan baju koko hijau, beliau tersenyum kpd saya, dalam mimpi itu kami(ada ber-3 trmsk sy) kaya lagi di tes hafalan al-quran oleh ustadz, 2 orang sblh kanan sy bs menghafal tp giliran sy gak hafal kata ustadz itu hafalan al-quran surat ibrahim, dia bilang saya harus baca al-quran beberapa juz stlh itu sy terbangun, dan ktk itu msi trasa larut saya pun trtidur kembali hingga sy mendapat mimpi dikejar2 orang, sayapun berlari menaiki gedung hingga lantai tertinggi…
  mudah2an ini petunjuk yg baik, barangkali ada yg mau nafsirin mimpi saya, trimakasi sblmnya..
  wasalam
  sofwan_ikhsan@yahoo.co.id

 268. saya bermimpi melahirkan anak kembar lelaki dalam proses yg cukup mudah. namun skarang saya belum bernikah. ape tafsirnya? terima kasih

 269. 1)saya bermimpi bertemu dengan dato mahathir muhammad n setia usaha dia betulkn butang baju saya.

  2)saya bermimpimemberi sedakah kepada peminta sedekah yg memakai songkok putih

  3)sy bermimpi mendapat panggilan umrah..