Mimpi Basah di Siang Ramadhan…

couple in dreams

hiasan: mimpi basah bersama pasangan

Soalan oleh Sdr. Ridho: Mimpi basah saat tidur siang di bulan suci Ramadhan apa ga batalin puasa ??

Jawapan:-

Asalamu alaikum warahmatullahi wabarokatuh,

Para ulama sepakat bahwa keluar mani di saat sedang puasa tidak membatalkan, asalkan keluarnya bukan disengaja, baik oleh diri sendiri atau pun oleh orang lain.Dan sebaliknya, seandainya keluar mani terjadi dengan sengaja, entah dengan masturbasi atau pun lewat jima’ dengan isteri, maka hukumnya membatalkan puasa.

Para ulama menyebutkan bahwa termasuk ke dalam kategori keluar mani tanpa sengaja adalah tidur dan bermimpi ‘basah’. Selain itu, juga ketika seseorang sekedar membayangkan hal-hal yang dapat membuatnya keluar mani, tanpa melakukan gerakan atau gesekan pada kemaluannnya, maka hal itu tidak termasuk yang membatalkan secara hukum. Tetapi secara adab tentu tidak bisa dibenarkan. Bahkan hal itu mengurangi pahala puasa.

Namun seandainya mimpi itu tidak berangkat dari menuruti hawa nafsu, tetapi terjadi begitu saja pada saat seseorang sedang tertidur di siang hari bulan Ramadhan, insya Allah tidak mengurangi pahala. Karena kondisi itu bukan keinginan yang disengaja, juga bukan termasuk memperturutkan hawa nafsu, melainkan semata-mata karena dorongan tubuh secara biologis, terutama bagi laki-laki.

Maka kita tidak bisa mempersalahkan dorongan yang bersifat normal biologis seseorang, sebagaimana kita tidak bisa menyalahkan orang yang ingin buang air kecil atau buang air besar.

Terkadang wanita itu mengalami mimpi (mimpi basah), sebab kaum wanita adalah saudara kaum pria, jika kaum pria mengalami mimpi maka demikian pulalah halnya wanita. Jika seorang wanita mengalami mimpi dan tidak keluar cairan syahwat pada saat bangun dari tidurnya, maka tidak ada kewajiban bagi wanita itu untuk mandi. Akan tetapi jika mimpi itu menyebabkan adanya air dari kemaluannya, maka wanita itu diwajibkan untuk mandi. Hal ini berdasarkan hadits Ummu Salim yang bertanya kepada Rasulullah Shallallaahu ‘alaihi wa sallam : “Wahai Rasulullah, apakah diwajibkan bagi seorang wanita untuk mandi jika ia bermimpi?” Rasulullah Shallallaahu ‘alaihi wa sallam menjawab: ” Ya, jika ia melihat air”, jadi jika mimpi itu menyebabkan keluar air maka wajib baginya untuk mandi. Jika mimpi itu telah berlalu lama sekali dan mimpi itu tidak menyebabkan keluar air maka tidak ada kewajiban mandi atasnya, akan tetapi jika mimpi itu menyebabkan keluarnya air maka hendaknya ia menghitung berapa shalat yang telah ia tinggalkan lalu hendaknya ia melaksanakan shalat yang ia tinggalkan itu.

Wallahu a’lam bishshawab, wassalamu ‘alaikum warahmatullahi wabarakatuh,

materi referensi:-
1. eramuslim
2. alsofwah

About these ads

33 comments on “Mimpi Basah di Siang Ramadhan…

  1. assalamualaikum, persoalan yang saya hadapi ini sebetulnya dah lama, tapi mimpi ini seperti berulang-ulang walaupun suasana dan tempatnya berbeda tapi temanya sama, saya sering bermimpi mampu terbang, hanya saja dalam proses untuk bisa terbang itu ada berbagai cara, ada yang harus berlari sekencang mungkin ataupun hanya dengan loncat sedikit saja langsung bisa terbang, kadang-kadang juga saya tidak dapat terbang walaupun memakai cara yang sama, dan kadang bisa terbang tapi hanya sebentar habis itu jatuh lagi, kira-kira ada pesan apa dalam mimpi saya ??? atas segala informasinya saya ucapkan ribuan terima kasih . . .

  2. Salam, ya memang seronok jika kita dapat buat apa yang kita mahukan didalam mimpi. Umpamanya boleh terbang, boleh pergi kemana saja, boleh bertukar kpd bentuk yang lain. Ya sememangnya mimpi ni macam2 kerenah dan gelagat, ada mimpi takut, mimpi lucu.. cerita sikit :-) dulu pernah saya mimpi lucu, saya ketawa sehingga terkejut sedar.. yang peliknya, semasa saya sedar.. saya masih ingat mimpi saya itu.. dan sememangnya melucukan! bila sy cerita kepada orang lain, semua boleh ketawa.. hai.. pelik…pelik….

  3. Salam…

    Pertama:
    Sy bermimpi adik lelaki sy murtad mnjadi hindu. Juga, ada 1 makhluk yg tersangat tinggi ikut & mengejek ayat kursi yg sy bacakan kpdnya.Dia mngejek sb sy lupa ayat last, jd ayt kursi mnjadi berulang2 & xpernah habis.Berulang kali baca, stil salah.Sy teramat takut & tersedar.Bile sedar, sy cuba bca balik..dan xda masalah smpai ayat last!

    Ke2:
    Pd msa tu,sy tido dirumah seorang kwn.Sb pns,sy ambil keputusan utk tido di ruang tamu.Keesokan harinya, kwn sy bertanya adakah sy ada di ganggu smsa tido smlm?Sy katakan tidak.
    Krn, kwn sy nmpk ada seorang perempuan yg rmbtnya panjang betul2 duduk mencangkung di tempat sy tido pada masa tu.
    Utk pengetahuan, kwn sy ni..kdg2 boleh melihat bnda halus ni.Cuma kadang2..

    Ke3:
    Kwn sy (agk rpat) brmmpi,dia blik rumah.Dia jenguk dlm bilik, nmpk sy tgh tido smbil dijaga oleh seorang nenek tua.Dia cuba masuk, tp xdapat.

    Ketiga2 kejadian ini berlaku utk 3 hari yg berturut-turut!

    Kepada sesiapa yg mempunyai pendapat@tafsiran, boleh terus email ke didge_b@yahoo.com atau tggalkan komen disini shj.

    Tq sb membaca!

  4. Aq mo nanya nich. Apa artina mimpi qta di di hinggapi lintah atau sejenis bntang melatah lain nya seperti cacing, pacat, dll

  5. saya bermimpi malam hari tanggal 28-29 may 09,mimpi saya melihat darah dan pembunuhan. darah ada dimna2, saya binggung apa arti mimpi itu semua, bila ada yang mempunyai pendapat tentang mimpi saya,boleh email k beby_imoet27@yahoo.com.tq

  6. 1. saya ada sekali bermimpi hisap tetek orang perempuan……..
    2. saya juga pernah bermimpi tetek saya dihisap
    3.saya mimpi saya berkahwin degan tunang saya

  7. Baca sampai habis
    SERTAI PROGRAM YANG MNGUNTUNGKAN ANDA DI ZAMAN KEMELESETAN EKONOMI INI…
    Assalamualaikum,
    Saudara/saudari, muslimin/muslimat
    Anda yg budiman, sblm anda menganggap surat ini tidak munasabah, saya cadangkan supaya anda membacanya terlebih dahulu. Selamat datang ke laman informasi kewangan rakyat Malaysia & luar negara di seluruh dunia dgn bermodalkan RM10 sahaja. Tidak kira apa status, keturunan, umur & warganegara, anda berpeluang merebut pendapatan yg lumayan ini. Wang akan mengalir masuk walaupun anda sedang tidur! Percayalah¡K
    Sebulan yg lalu, saya sedang melayari news groups spt anda skrg ini & menjumpai artikel spt ini yg mengajak saya melabur RM10 utk mendapatkan pulangan beribu ringgit!! Mula2 saya tidak percaya. Ini tak lain tak bukan mesti bertujuan hendak mengenakan org shj!… ttp spt kebanyakan org, saya tertanya2, jadi saya terus membaca artikel itu. Artikel itu menyatakan bahawa hantar RM2 kpd 5 nama & alamat yg disertakan di dlm artikel tsbt. Anda kemudian diminta meletakkan nama & alamat anda pd tempat Peserta 5 & membuang nama Peserta 1, & kemudian post artikel itu ke sekurang2nya 200 newsgroup (tdpt beribu2 newsgroup di internet jika anda rajin surfing). Slps saya meminta pandangan beberapa org rakan & memikirkan semula risiko yg ada, saya membuat keputusan utk mencubanya. Tiada apa yg merugikan saya kecuali RM10 & 5 keping setem 30 se, kan? WELL GUESS WHAT!!! Dlm tempoh 7 hari, peti surat saya mula dipenuhi WANG!!! Saya betul-betul terkejut. Saya ingat ia akan berhenti masuk pd bila2 masa shj ttp wang itu tetap dtg. Saya memperolehi RM240,226.00 dlm tempoh 35 hari shj!!! Sangat berbaloi! Dgn hanya pelaburan sbnyk RM10 & 5 kpg setem 30 sen, WANG DTG SENDIRI KE DLM PETI SURAT SAYA!!!
    Saya akan terangkan macam mana ia berfungsi & yg lebih penting kenapa ia berfungsi sebegitu. Yg peting, anda cetak artikel ini SEKARANG utk memudahkan anda mendapatkan semua langkah2 yg diperlukan. Saya pasti, jika anda mengikuti langkah2 yg tlh diatur dlm artikel ini, anda akan mula membuat duit sblm habis penghujung minggu ini. Anggaplah program ini sbg 1 peluang keemasan bg meningkatkan taraf ekonomi anda. Tahukah anda bahawa cara ini tlh dipraktikkan oleh berjuta2 org di seluruh dunia bg memungut derma & mengumpul modal perniagaan. Percayalah¡K dlm masa 40-50 hari anda akan memperolehi sbnyk RM1,627,230.00 tanpa penat. Kalau tdk percaya, apa kata anda mencubanya dahulu!
    Spt saya, mungkin anda juga ragu2 dgn program seumpama ini. Mulalah pelbagai soalan bermain di fikiran; Adakah program ini sah di sisi undang2? Soalan spt ini pernah diajukan kpd seorang peguam. Beliau memberitahu bahawa program ini menyerupai surat berantai (chain letter) tp disebabkan setiap risalah dilengkapi dgn maklumat terperinci mengenai sistem program tersebut, maka ianya SAH di sisi undang2. Yg plg kerap bermain di fikiran saya ketika itu ialah; Adakah ia satu penipuan? Jawapannya TIDAK SAMA SEKALI kerana ia tidak spt surat berantai, di mana pihak yg menerima seolah2 diugut utk melakukan apa yg dikehendaki oleh surat tsbt, program spt ini tidak memaksa / mengugut mana2 pihak malah ia memberi pilihan kpd pihak yg menerima utk mengabaikan program ini sama sekali. Di samping itu, dgn segala maklumat terperinci yg disertakan ia sekaligus menjadikan program ini sebuah perniagaan yg sah & amat menguntungkan semua pihak asalkan mereka rajin berusaha. Adakah ia baik? Sudah tentu YA. Ini kerana, sesiapa shj yg rajin menghantar risalah ini, mereka berpeluang besar utk memperolehi hasil yg lumayan. Sangat2 lumayan sebenarnya¡K
    Apa yg PENTING utk anda fahami ialah program ini bukanlah suatu penipuan & ia tidak menyalahi undang2; & ia hampir TIDAK mempunyai sbrg RISIKO!! Sekiranya anda JUJUR & RAJIN menyebarkan program ini, anda akan memperolehi ganjaran yg amat besar, bersesuaian dgn usaha yg anda curahkan, malah tidak mustahil lebih dr itu. Jika anda tidak menyertainya, kerugian akan sentiasa berada di pihak anda.
    Firman Allah SWT bermaksud,
    Iblis & syaitan menakutkan manusia dgn kerugian & kepapaan
    supaya jgn menderma utk kebaikan¡¦.
    Program ini tlh dicipta stlh dibuat penelitian & kajian terperinci ke atas program2 yg ada di negara2 maju & ianya tlh diringkaskan seberapa yg boleh bg memudahkan usaha para peserta. Jumlah RM1,627,230 / apapun jumlah yg anda inginkan sudah tidak mustahil lg. Pokok pangkal, anda bertindaklan dr SEKARANG & gembelingkan usaha ke arahnya dgn penuh keyakinan & kesungguhan. Baca & fahamkan arahan sblm menyertainya supaya tdk berlaku penganiayaan kpd peserta lain secara tdk sengaja.
    Bagaimana Caranya?
    Langkah 1
    Pertama sekali anda dikehendaki menghulurkan sumbangan RM2 shj kpd setiap peserta. Utk tujuan itu, anda balutkan wang kertas berjumlah RM2 dgn kertas agar tdk dpt dilihat. Utk memudahkan penghantaran & mengelakkan kecurian, sila hantarkan Wang Kertas & jgn sesekali menghantar Wang Siling kerana terlalu berat utk di pos. Anda dinasihatkan agar membalut wang tersebut di dlm kertas gelap supaya org lain tidak dpt melihat isi kandungan surat tersebut. Masukkan ke dlm sampul surat (yg berwarna coklat lebih baik). Apa yg anda lakukan ini ialah satu perkhidmatan yg sah & tidak melibatkan penipuan, jadi janganlah anda risau akan apa yg anda usahakan ini. Kemudian, pastikan setiap sampul surat berisi wang & gamkan sampul surat tsbt agar tidak mudah di buka. Seterusnya, poskan kpd setiap nama & alamat peserta yg terdapat pd Senarai Nama Peserta.
    Langkah 2
    Setelah setiap peserta menerima sumbangan drpd anda, maka gugurkan nama & alamat Peserta 1 drpd senarai itu. Anjakkan nama Peserta 2 ke ruang Peserta 1, Peserta 3 ke ruang Peserta 2, Peserta 4 ke ruang Peserta 3, Peserta 5 ke ruang Peserta 4 & masukkan nama & alamat anda pada ruang Peseta 5 yg tlh dikosongkan td. Pastikan senarai nama & alamat baru itu berada dlm kedudukan yg betul & pastikan juga alamat itu tepat bg memastikan tidak berlaku sbrg penganiayaan kpd peserta lain. Anda juga boleh menggunkan nama samaran jika tidak mahu dikenali.
    Langkah 3
    Kemudian, poskan artikel ini (boleh dibuat pengubahsuaian jika perlu) ke sekurang2nya 200 news group yg terdapat di internet spt laman-laman web diskusi, forum dan message board.
    Langkah 4
    Kemudian, tunggulah giliran anda dgn sabar (biasanya 40-50 hariutk ganjaran yg lbh besar) utk mencapai matlamat ini bilamana wang kiriman drpd peserta2 lain yg menyertai program ini akan anda terima. Semakin ramai yg menyertai program ini, maka semakin berkembanglah kedudukan anda. Sila lihat carta sebagai rujukan (andaian 15 peserta menyertai setiap peringkat).
    CARA PENGIRAAN
    Peserta 1 759375 x (15) x RM2 = RM1,518,750.00
    Peserta 2 50625 x (15) x RM2 = RM101,250.00
    Peserta 3 3375 x (15) x RM2 = RM6,750.00
    Peserta 4 225 x (15) x RM2 = RM450.00
    Peserta 5 15 x (15) x RM2 = RM30.00
    JUMLAH RM1,627,230.000
    Jgn cuba menipu, Allah melihat apa yg anda lakukan. Sekiranya anda cuba menipu iaitu dgn meletakkan nama anda terus ke No.1, anda hanya akan menerima wang sbnyk RM30 shj. Oleh itu, bersabarlah kerana giliran anda akan tiba juga. Anda perlu ingat, bukan semua org berfikiran positif spt kita. Andainya tdk ramai yg menyertai program ini, tentu jumlah wang anda terima sedikit shj kan. Oleh itu anda dinasihatkan supaya mengpos sbnyk mungkin artikel tsbt ke internet. Walaupun 50% shj yg menyertainya, anda masih boleh memperolehi sumbangan sbnyk RM406,808. Saya yakin artikel2 yg anda kirim itu akan mendapat jawapan (wang) spt apa yg tlh saya alami.
    Sila ikuti arahan yg tlh ditetapkan & imbuhan lebih RM1,627,230 boleh menjadi milik anda dlm tempoh 40 – 50 hari sahaja. Program ini masih kekal bertahan atas dasar kejujuran semua pihak. Anda skrg akan menjadi salah seorang pemilik perniagaan melalui surat-menyurat. Di dlm perniagaan ini anda tdk menjual barang2 yg dpt dilihat ttp sebaliknya anda menjual perkhidmatan. Perkhidmatan ini terjamin selamat & dibenarkan!! Simpan salinan langkah2 ini & bila-bila masa anda memerlukan duit, anda boleh mencubanya lagi & lagi & lagi… SILA INGAT bahawa program ini masih terus bertahan krn kejujuran semua peserta yg tlh mengikuti langkah2 yg telah digariskan dgn sempurna. Cuba anda bayangkan, jika anda jujur, program ini akan berterusan & duit yg diterima oleh org2 lain akan sampai juga ke tangan anda. Hantarkannya sekarang, masukkan nama anda dalam senarai dan anda telah mula berniaga!!!
    SENARAI NAMA PESERTA

    Peserta 1
    Surita Bt. Abdullah
    No.31, Lorong Alma Jaya 31,
    Taman Alma Jaya,
    14000 Bukit Mertajam,
    Pulau Pinang
    (*Keluarkan nama & alamat peserta ini dr senarai & anjakan Peserta 2 ke sini)

    Peserta 2
    Abdul Ahmadil Razman Bin Abdul Majid
    No.31, Lorong Alma Jaya 31,
    Taman Alma Jaya,
    14000 Bukit Mertajam,
    Pulau Pinang
    (**Anjakan nama & alamat Peserta 3 ke sini)

    Peserta 3
    Nur Amira bt Abdul Rahman
    NO 858-A, Kampung Gayong Batu 3,
    Jalan Pengkalan Chepa,
    15400 Kota Bharu,
    Kelantan.
    (**Anjakan nama & alamat Peserta 4 ke sini)

    Peserta 4
    Nor fara Bt Ali
    K 17 k 102 Kolej Rahim Kajai
    UKM Bangi, Selangor.
    (**Anjakan nama & alamat Peserta 5 ke sini)

    Peserta 5
    NurSyafikah bt. Md.Razali
    16-A Kg.Bendang Gok,
    Bendang Nyior,
    17500 Tanah Merah,
    Kelantan.
    (*** Tuliskan nama & alamat anda disini sebagai Peserta 5 – baru)

    LAKUKAN DENGAN PENUH IKHLAS!
    DERMA & SUMBANGLAH KPD PESERTA TERSEBUT
    NESCAYA ANDA JUGA AKAN MENERIMA DERMA & SUMBANGAN SEUMPAMANYA.
    INSYA ALLAH……
    Bagaimana Utk Mengiklankan Ke News Group?
    Melalui newsgroup iaitu laman2 web yg mengandungi diskusi, forum / message board, anda boleh mendapat keuntungan tanpa mengenali / mengetahui siapa yg telah membaca risalah anda. Walaupun ia tidak selamat dr segi security kerana anda tidak mampu mengawal org bawahan anda, ttp anda boleh menyebarkan risalah anda kpd lbh drpd 5000 org dlm satu masa. Cuba anda lihat fakta ini, di seluruh dunia ada terdapat lebih drpd 32,000 laman web bercorak diskusi & pd satu2 hari, lbh drpd 5,000 org melawat laman web spt berikut. Di dlm dunia terdapat lbh kurang 2 BILLION pengguna internet yg berdaftar & pd setiap hari dianggarkan lbh drpd 50,000 pengguna baru mendaftarkan diri, bayangkan berapa ramai org yg bakal menyebarkan risalah yg mengandungi nama & alamat anda, & setiap org yg menyalin risalah anda akan menghantar anda sebanyak RM2. Sekiranya dlm masa 2 bulan 50000 org menghantar anda RM2, anda akan memperolehi RM100,000!!! Banyak tu¡K
    Langkah 1
    Anda tidak perlu menaip semula risalah ini, anda hanya perlu pilih menu EDIT-SELECT ALL utk memilih seluruh risalah & kemudian pilih menu EDIT-Copy utk menyalin risalah anda.
    Langkah 2
    Buka aplikasi ‘notepad’ (Start-Programs-Accessories-Notepad) & pilih menu EDIT-PASTE utk memaparkan risalah anda & stlh membuat perubahan yg diterangkan di atas, pilih menu FILE-SAVE utk menyimpan risalah baru anda seboleh2nya dlm bentuk *.txt (biasanya ia automatik).
    Langkah 3
    Buka Netscape / Internet Explorer & pergi ke laman web pencari spt Yahoo! utk mencari laman2 web diskusi, forum & message board.
    Langkah 4
    Pergi ke laman2 web tsbt & pilih diskusi, forum / sebagainya & hantar risalah anda. Anda perlu mengisi ruangan SUBJECT sbg tajuk anda & pergi ke risalah anda td, pilih menu EDIT- COPY utk menyalin & klik pd ruang utk mengisi risalah anda pd laman web tsbt & pilih menu EDIT-PASTE pd Netscape / Internet Explorer anda. (Anda juga mungkin dikehendaki utk mendaftar diri pd laman web tersebut, tdk mengapa kerana anda hanya mahu menyebarkan kpd mereka yg ingin mencari sumber kewangan yg sah & anda hanya menjalankan tugas anda. Jadi, daftarkan shj stlh memastikan yg program tsbt PERCUMA)
    Tahniah… ITU SAHAJA! Apa yg perlu anda lakukan skrg ialah pergi ke message board seterusnya & ulangi langkah2 di atas. Setiap message yg dihantar akan mengambil masa kira2 30 saat utk muncul di skrin anda. Ingat¡K lebih banyak anda iklankan (message board dsb) lebih banyak duit yg akan anda dapat!! Mudah kan? Slps ini anda akan mula menerima wang tsbt sblm anda sempat mengiranya! Malah, anda mungkin perlu menyewa Peti Surat kerana jumlah kiriman wang yg anda akan terima terlalu banyak sekali. Anda juga boleh menggunakan nickname jika tidak mahu dikenali ttp pastikan alamat yg disertakan adalah tepat agar surat tersebut boleh sampai ke tangan YG berhak!
    HANYA KEJUJURAN DAN KEKHLASAN MENDERMA AKAN MENJADIKAN ANDA SEPERTIMANA SAYA
    FIKIRKAN, HANYA DENGAN RM10 ANDA MAMPU MEMPEROLEH WANG YANG LEBIH BANYAK. YANG PERLU ADALAH USAHA. ORANG YANG MALAS SENTIASA DALAM KERUGIAN. MENCUBA ITU TIDAK MERUGIKAN DAN ANDA AKAN TAHU HASILNYA JIKA TERUS MENCUBA.
    REZEKI ALLAH ITU MAHA LUAS, HANYA ORG YANG BERUSAHA MAMPU MENDAPATKANNYA. CUBA DAHULU BARU TAHU. JGN MENYESAL DI KEMUDIAN HARI.
    Terima Kasih.
    SELAMAT MENCUBA
    & GUNAKANLAH DUIT TERSEBUT KE JALAN KEBAJIKAN!!!
    Bantulah Mereka Yg Memerlukan
    Wassalam

  8. saya bermimpi sdang brjlan brsna tman saya disebuah sungai yg besar tp air y dangkal dknan dan kiri saya tebing yg mnjulang tinggi… sy mlihat sosok putri berdiri tnpa ada pijakan sprti trbang lalu sy mlanjutkn prjalanan namun melawan arus yg air y bening dan arus y kecil sy trs brjalan s tngah2 sungai itu ketika sy mlihat k blakang da se ekor buaya yg begitu besar krna kaget sya trpleset tp sanggup tuk naik mnylamatkn diri dgb di bantu tmn. stlah itu tmn sy brkata awas d kaki km da ular stlah sy lihat da seekor ular sanca yg besar mgelilingi kaki sy . sy brfkir dr pd sy d serang lbh baik saya tangkap duku ular itu ,ktka sy tangkap kepalaya ular itu melilit tangansaya dan mnyerang sy brontk dan mncoba mlepaskan ular itu tiba2 mnjdi naga kaki y menempel erat d tangan saya. smbari sy pegang ular naga itu sy mlnjutkn perjlnan lalu tiba d sbush rumah saya menceritakan kjia yg sy alami hingga naga itu melilit saya… pmlik rmh itu seorang pria dia mematikan lampu rmh y sjnk lalu mnylakan y kmbli tiba2 ularnaga itu brbah mnjdi sosok wanita sprti putri… ktika saya mncritakan smua kjdian pd pmlik rmh itu dy brkata saya sudh tw smua km lihat di dinding itu perjlnan kamu dr awl sanpai trlilit naga… d gambar itu sya mlihat sosok putri, tbing bukit dan gambar sy sprti tokoh pewayangan ber sayap dgn tangan d lilit ular naga.. kira2 pa mksd dr mimpi saya . trimakash banyak sebelum y

  9. saya bermimpi :
    1 : melihat tapak tangan yang besar dan warna putih
    2: masak nasi dan bersama ibu melihat beras yg banyak dan warna amat putih juga

  10. saya ingin bertanya mimpi bersetubuh dengan pasanagn kita apa maksudnyer. dan sering kali mimpi pasanagn kita..sy seotg perempuan bujang dn tidak pernah bermimpi begini.

  11. askum..sy ign b’tnya kan ttg b’brapa mmpi yg sering sy alami..sy berharap sgt2 anda dpt m’jwb dn bntu sy..
    1) saya bermimpi hampir di perkosa dgn sorg cina di dlm kereta,kemudian sy bergelut dan mencapai sebilah pisau di dlm dashbord terus tusuk ke perut cina itu beberapa kali..sy ketakutan cmpak kn mayat dia ke gaung,saya lari pulang ke hostel..slpas itu sy di ggu roh cina itu..mimpi ni sy alami selama 4hari b’turut2..
    2)saya bermimpi tunang saya berkahwin dengan seorang wanita cantik, sedang duduk di atas pelamin yang indah..mimpi ni saya alami 7ari berturut2…
    3)saya bermimpi tunang saya sedang berzina dengan teman baik saya sendiri,saya marah dan ugut untuk bunuh diri,tapi langsung tidak di endah kan..mereka enak berasmara hingga kan tunang saya sanggup memukul saya..mimpi ni saya alami 3hari berturut2..
    4)saya bermimpi sedang bermain bersama anak buah saya yang pertama,sedang leka kami bermain anak saya terjatuh di dalam sebuah kolam..saya tak tahu dari mana datang nya kolam itu,saya cuba untuk selamat kan anak buah saya tapi tak berjaya,akhir nya anak buah saya mati lemas..saya takut sangat akan mimpi ini,harap anda dapat bantu saya..mimpi ni sy alami 2 hari berturut2..
    5)saya bermimpi seedang jalan2 di taman dengan kawan,di taman tu mmg cntik,ade bunga2 yang indah..saya naik buaian yang di buat dari bunga2 cntik,dengan pakaian berwarna putih..tibe2 seekor ular yang cantik rupa nya lagi besar menuju ke arah saya..saya ketakutan lalu lari,tapi saya pelik ke mana sahaja saya lari ular tu ttp ade..sy menjerit memanggil teman saya,tapi tiada jawapan dari dye..akhir nya saya keletihan dan terjatuh..ular tu menghampiri saya dan terus membelit badan saya seperti x mahu saya lari lagi..lantas di patuk nye kaki saya di bahagian buku lali..sy takut dgn mmpi ney,slama 3hari b’turut2..
    6)saya bermimpi ade makhluk besar warna hitam,lidah terjelir,mata merah sedang memerhati kan saya..kadang2 saya seakan2 tersedar 2,3 kali..makhluk ney teramat berat,sedang menghempap tubuh saya..saya ketakutan,cube menjerit tapi tiada suara yang keluar..mmpi ney sudah hampir setengah bulan saya alami..saya takot sgt2..ia memberi infek pd badan sy bile sedar.terasa lesu,sakit2,lebam2,pening2 dan asyik mengigil..kadang2 mase sy tutup mata nak tidur da terasa seperti dia ade memerhati kan saya..semalam paling kuat saya rase seperti dia main di kaki saya…tolong la bantu saya,saya takut sangat kalau berterusan macam ni..

  12. askum..sy ign b’tnya kan ttg b’brapa mmpi yg sering sy alami..sy berharap sgt2 anda dpt m’jwb dn bntu sy..
    1) saya bermimpi hampir di perkosa dgn sorg cina di dlm kereta,kemudian sy bergelut dan mencapai sebilah pisau di dlm dashbord terus tusuk ke perut cina itu beberapa kali..sy ketakutan cmpak kn mayat dia ke gaung,saya lari pulang ke hostel..slpas itu sy di ggu roh cina itu..mimpi ni sy alami selama 4hari b’turut2..

    2)saya bermimpi tunang saya berkahwin dengan seorang wanita cantik, sedang duduk di atas pelamin yang indah..mimpi ni saya alami 7ari berturut2…

    3)saya bermimpi tunang saya sedang berzina dengan teman baik saya sendiri,saya marah dan ugut untuk bunuh diri,tapi langsung tidak di endah kan..mereka enak berasmara hingga kan tunang saya sanggup memukul saya..mimpi ni saya alami 3hari berturut2..

    4)saya bermimpi sedang bermain bersama anak buah saya yang pertama,sedang leka kami bermain anak saya terjatuh di dalam sebuah kolam..saya tak tahu dari mana datang nya kolam itu,saya cuba untuk selamat kan anak buah saya tapi tak berjaya,akhir nya anak buah saya mati lemas..saya takut sangat akan mimpi ini,harap anda dapat bantu saya..mimpi ni sy alami 2 hari berturut2..

    5)saya bermimpi seedang jalan2 di taman dengan kawan,di taman tu mmg cntik,ade bunga2 yang indah..saya naik buaian yang di buat dari bunga2 cntik,dengan pakaian berwarna putih..tibe2 seekor ular yang cantik rupa nya lagi besar menuju ke arah saya..saya ketakutan lalu lari,tapi saya pelik ke mana sahaja saya lari ular tu ttp ade..sy menjerit memanggil teman saya,tapi tiada jawapan dari dye..akhir nya saya keletihan dan terjatuh..ular tu menghampiri saya dan terus membelit badan saya seperti x mahu saya lari lagi..lantas di patuk nye kaki saya di bahagian buku lali..sy takut dgn mmpi ney,slama 3hari b’turut2..

    6)saya bermimpi ade makhluk besar warna hitam,lidah terjelir,mata merah sedang memerhati kan saya..kadang2 saya seakan2 tersedar 2,3 kali..makhluk ney teramat berat,sedang menghempap tubuh saya..saya ketakutan,cube menjerit tapi tiada suara yang keluar..mmpi ney sudah hampir setengah bulan saya alami..saya takot sgt2..ia memberi infek pd badan sy bile sedar.terasa lesu,sakit2,lebam2,pening2 dan asyik mengigil..kadang2 mase sy tutup mata nak tidur da terasa seperti dia ade memerhati kan saya..semalam paling kuat saya rase seperti dia main di kaki saya…tolong la bantu saya,saya takut sangat kalau berterusan macam ni..

  13. askum..sy nak tanya malam tadi saya bermimpi di kejar oleh seekor anjing..saya bersama teman2 waktu itu,tapi anjing itu hanya meluru ke arah saya lalu menggigit pergelangan tangan kiri saya dengan kuat..saya menjerit kesakitan,lalu kawan2 saya cube untuk lepaskan gigitan anjing tu tapi tetap tak boleh..kemudian anjing tu melepas kan sendiri gigitan nya..sehingga saya tersedar masih terasa sakit di tangan sy akibat gigitan itu..boleh saya tahu apa makna di sebalik mimpi mimpi saya tu..?plzzzzzz

  14. Mimpi nampak Naga kecil sebesar Ular. Merangkak turun dari pokok dan kawasan batu2. Tiba2 Naga Kecil itu muncul di sebelah saya berdiri bagai kucing yg hendak dibelai.

    Saya pun belai kepala Naga itu dan ia terus merangkak naik ke lengan saya dan melilit manja lengan dgn kepalanya menghala ke jari hantu.

    Saya terus bangun dari tidur akibat terkejut..

    Apa kah alamat mimpi ini?

  15. Askom,Disini saya ingin bertanya apakah tafsiran mimpi bagi mimpi saya,mimpi diceraikan suami untuk pengetahuan semua mimpi ini telah berulang buat kali ke2 nya……Tolonglah saya memcari tafsirannya….Terima kasih.

  16. salam… ape maksud sy mimpi ke tanah suci mekah melontar jamrah,sy melontar ke tiang jamrah tuu..sy nmpk darah meleh kat tiang jamrah tuu..makin sy lontar makin tiang tu byk darah dan tiang tu mcm kesakitan memberontak…

    tolong post maksud mimpi sy ni ke email..
    (biro_krmpjz90@hotmail.com)

  17. barusan sya bermimpi basah juga bermimpi basah udah kedua kalinya saya mimpi basah di bulan Ramadhan tahun ini kirain saya batal ? tapi setelah baca artikel ini alhamdulilllah ternyata tidak batal .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s